Koninklijk Horeca Nederland

CAO-nieuws: ultimatum FNV Horecabond

De FNV Horecabond stelt met brief van 14 oktober 2002 individuele werkgevers een ultimatum. Koninklijk Horeca Nederland heeft daarop een modelbrief gemaakt die leden als reactie naar de bond kunnen gebruiken. Koninklijk Horeca Nederland heeft op 11 oktober 2002 de vakbonden De Unie, CNV Horeca en FNV Horecabond uitgenodigd voor nieuwe CAO-onderhandelingen in de maand november.

Koninklijk Horeca Nederland heeft op 11 oktober 2002 de vakbonden De Unie, CNV Horeca en FNV Horecabond uitgenodigd voor nieuwe CAO-onderhandelingen in de maand november. De FNV Horecabond heeft desondanks via zijn regiokantoren individuele ondernemers per brief een "ultimatum" gestuurd.

Koninklijk Horeca Nederland adviseert de FNV Horecabond nu reeds acties te verbieden en hen aansprakelijk te stellen voor schade die voor de onderneming ontstaat als gevolg van acties van deze vakbond. Wij adviseren leden daarvoor onze modelbrief.

De ondernemer wordt door de FNV Horecabond, onder dreiging van acties gericht op verstoring van de bedrijfsvoering, een overeenkomst met de FNV Horecabond voorgelegd. De werkgever verplicht zich met deze overeenkomst met terugwerkende kracht vanaf juli 2002 over alle feitelijke lonen 3,5% loonsverhoging toe te kennen. De overeenkomst heeft een duur tot 1 april 2003.

In ruil voor de overeenkomst wordt de onderneming van acties gevrijwaard. Bij niet of negatief reageren voelt de FNV Horecabond zich vrij om in of om uw bedrijf actie te voeren. FNV Horecabond sluit daarbij geen enkele actievorm uit, dus ook geen onrechtmatige of zelfs strafbare acties.

Koninklijk Horeca Nederland vindt deze actie van de FNV Horecabond volstrekt ongehoord en overweegt deze bond met juridische middelen aan te pakken. Zij zijn nota bene al door Koninklijk Horeca Nederland voor nieuw CAO-overleg uitgenodigd. In dat overleg komen overigens ook andere zaken dan alleen een loonsverbetering aan de orde. De onderhandelingsdata zijn 5, 14, 21 en 27 november 2002.

Koninklijk Horeca Nederland adviseert leden met klem elke individuele overeenkomst met de FNV Horecabond af te wijzen en die bond door te verwijzen naar de onderhandelingstafel.

Mocht de FNV Horecabond uw bedrijfsvoering daadwerkelijk met acties verstoren, dan adviseren wij u hen in ieder geval de toegang tot uw bedrijfsterrein te ontzeggen, hen te sommeren met verstoring op te houden en zonodig te politie in te schakelen om de actie te doen beëindigen.

Uiteraard heeft Koninklijk Horeca Nederland de FNV Horecabond in juridische zin al gesommeerd met de actie te stoppen en aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Ook is de bond nu reeds "voor het geval dat" aansprakelijk gesteld voor eventuele schade.