Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Essent Open: (on)gelukkig punt voor Nijboer

Friso Nijboer is op een wat minder aangename manier aan een vol punt gekomen in de vijfde ronde van het Essent Open. Tegenstander Kiriakov uit Rusland moest in allerijl naar huis wegens het plotseling overlijden van zijn broer. Hem is van deze plaats sterkte toegewenst. Bepaald niet leuk, maar een schakerswijsheid is wel dat iemand met een gelukkig punt vaak het toernooi wint. Friso voegt zich nu bij de koplopers - en dat zijn er velen, want Brodsky, Hort, Dvojris en Riantsjev namen gevieren een vrije dag via onderlinge remises. Gebeurde er iets in deze partijen? Ja, er werden zetten gedaan, maar daar bleef het dan ook bij. Ian Rogers, de Nederlands sprekende man uit Down Under, is weer helemaal terug na zijn tijdsoverschrijding tegen Herman Grooten. Ook hij heeft nu 4 uit 5. Weliswaar nog niemand uit de topgroep ontmoet, maar dat mag voor hem de pret niet drukken.

Dennis de Vreugt kwam de opening niet door tegen de sterke Alekseev. Wie wel goed speelde, was Maarten Solleveld. Deze talentvolle wiskundige maakte met zwart soepel remise tegen Goloschapov en die is op papier wel wat beter dan onze landgenoot. Maarten volgt de leiders nu op een half punt.


---

Essent Kroongroep: Polgar klopt Acs

Judith Polgar heeft na enkele solide remises in het schaaktoernooi in Hoogeveen eindelijk laten zien wat ze kan. Met wit speelde ze in de derde ronde een overtuigende partij tegen jeugdwereldkampioen Peter Acs. Ze kwam met voordeel uit de opening en middels een verrassend offer kreeg ze een beslissende aanval. Acs kon slechts met een paar zielig toekijkende stukken wachten hoe en waar zijn stelling gesloopt werd. Het begon met de stelling na 20. ...h6.

Misschien was 20...Le8 verstandiger, maar dat is nou ook niet een zet om trots op te zijn.

Judith had het paard natuurlijk niet op g5 gezet om nu rustig terug te gaan. Ze deed dus 21. Pxf7!. De pointe daarvan was overigens niet makkelijk concreet uit te rekenen. Het probleem zat hem in de stelling na 24. Txc8

Na 24. ...Dxc8 25. dxe5 dxe5 26. Dd6 gaat e5 ook verloren. In de partij volgde 24. ...Lxc8 25. dxe5 Ke7 (25. ...dxe5 26. Dd8 is fataal). Nu kreeg Judith 2 pionnen en initiatief voor de kleine kwaliteit. Een gelopen zaak dus. De arme Arc werd volledig zoek gespeeld en met een derde pion op vallen gaf hij op.

Loek Van Wely deed het met wit rustig aan tegen Khalifman. Er kwam al snel een eindspel op het bord dat sowieso in remise zou eindigen. Van Wely offerde voor de show nog een onbelangrijke pion, zodat het leek alsof er wat gebeurde. Niet dus.


---