Space Research Organization Netherlands (SRON)

09 oktober 2002

Nederland test biomoleculen in de ruimte

15 oktober zullen 44 experimenten, waaronder twee Nederlandse, vanaf het Plesetsk Cosmodrome in Rusland gelanceerd worden met de Russische satelliet Foton M1. De satelliet zal 15 dagen in de ruimte verblijven, in een baan om de aarde. Hierna zal hij weer terugkeren, zodat de experimenten aan boord onderzocht kunnen worden op de effecten van een verblijf van 15 dagen in de ruimte.

Het ene Nederlandse experiment, onder leiding van dr. Jaap van der Waarde, is een biotechnologisch experiment waarbij bacteriën meegaan om de effecten van blootstelling aan ruimteomstandigheden te onderzoeken. Het andere experiment onderzoekt de evolutie van koolwaterstoffen in het heelal. Het ontstaan van sterren en planeetstelsels en de mogelijkheid van leven ergens anders in het heelal houden al lang de gemoederen van de mens bezig. Dat het leven is ontstaan vanuit simpele moleculen, wordt algemeen aangenomen. Op aarde ontwikkelden deze simpele moleculen zich onder meer tot ingewikkelde, replicerende macromoleculen: het DNA.

Maar waar komen deze simpele moleculen vandaan? De meest gangbare theorie gaat ervan uit dat kometen en meteorieten de aarde (mede) bevrucht hebben. Per jaar wordt de aarde verrijkt met 25.000 kilo koolstof vanuit de ruimte. Dit gebeurt voornamelijk door middel van micrometeorieten. Ook is bekend dat zo'n 25% van al het koolstof in de ruimte bestaat in de vorm van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Deze PAK's zouden dus belangrijke moleculen in de evolutie van het heelal en het leven op aarde kunnen zijn. Maar PAK's zijn ook belangrijke vervuilers van het milieu, ze worden uitgestoten door verbrandingsmotoren, vliegtuigen en de industrie. Informatie over de afbraaksnelheid op verschillende hoogten in de aardatmosfeer is daarom erg belangrijk.

Deze PAK-moleculen staan centraal bij dit onderzoek onder leiding van promovendus Richard Ruiterkamp (Sterrenwacht Leiden): "Er wordt gekeken naar de effecten van ruimteomstandigheden op de moleculen om voorspellingen te kunnen doen over hun levensduur. We kijken naar de invloed van UV-straling, kosmische straling, vacuüm, temperatuur en in de aardatmosfeer aanwezig atomair zuurstof."

De verwachting is dat onder invloed van UV-straling de PAK's uit elkaar vallen in kleinere brokstukken. Deze brokstukken zouden weer met elkaar kunnen gaan reageren. De vraag is nu of dit ook gebeurt en of er dan voorkeuren zijn voor bepaalde producten. Dit kan antwoord geven op de vraag waarom er maar 300 verschillende typen PAK's gevonden worden in de ruimte, terwijl er wel duizenden mogelijkheden zijn.

Het Programmabureau Extern Onderzoek van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek SRON vervulde de functie van reisbureau voor de moleculen: Nederlandse wetenschappers kunnen bij SRON onderzoeksvoorstellen indienen en daarmee dingen naar een plaats voor hun experiment in een satelliet of het internationale ruimtestation ISS.

In 2004 krijgt het onderzoek een vervolg. Dan gaan er wederom Nederlandse PAK's de ruimte in, maar dan gaan de moleculen naar het ISS voor de duur van 1 tot 3 jaar, het zogenaamde Organics experiment. "Dat maakt deze missie extra interessant: naast de wetenschappelijke doelstellingen kunnen we ervoor zorgen dat eventuele kinderziektes niet meer voorkomen bij Organics", aldus Ruiterkamp.

Links:

* Programma Bureau Extern Onderzoek