Rechtbank Alkmaar



Vrijspraak voor verdachte van moord op prostituee
Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 15-10-2002

Op 15 oktober 2002 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte H.K. die ervan werd verdacht op 3 februari 1996 een prostituee op de Achterdam te hebben gewurgd.

De officier van justitie heeft gevorderd dat K. zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar aangezien hij doodslag bewezen acht.

De verdediging heeft allereerst bepleit dat de officier van justitie niet ontvankelijk is in zijn vervolging, aangezien hij in strijd heeft gehandeld met de wet en de beginselen van behoorlijke procesorde. Daarnaast heeft de verdediging vrijspraak bepleit.

De rechtbank heeft deze verweren verworpen, maar heeft vervolgens K. vrijgesproken.
De rechtbank stelt vast dat K. met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de nacht van de doodslag bij het slachtoffer is geweest. Op een sigarettenpeuk in haar kamer en onder haar vingernagels is een aantal lichaamscellen waaronder enkele spoortjes bloed van K. aangetroffen. Maar daarmee staat volgens de rechtbank nog niet onweerlegbaar vast dat K. de vrouw ook heeft gedood. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouw in die nacht vele klanten heeft ontvangen. Er blijft derhalve een mogelijkheid open dat een ander de doodslag heeft gepleegd.