Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/137

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

16 oktober 2002

Nr. 02/137

Afspraken om bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen voor 90 procent gerealiseerd

De afspraken die grote gemeenten in 2001 hebben gemaakt over het aan werk helpen of activeren van bijstandsgerechtigden zijn voor 90 procent gehaald. Door een extra inspanning zijn ruim 11.000 bijstandsgerechtigden begonnen met reïntegratie-activiteiten of activiteiten die erop zijn gericht de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De afspraken, die zijn gemaakt in het kader van de Agenda voor de Toekomst, hebben mede geleid tot een cultuuromslag bij gemeenten, waardoor niet langer de uitkering maar de begeleiding naar werk centraal staat. De resultaten van de gemeenten over de eerste helft van 2002 zijn zeer verschillend. De gemeenten die niet op schema liggen, hebben aangekondigd extra maatregelen te nemen.

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage over de Agenda voor de Toekomst die staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Agenda voor de Toekomst is een overeenkomst die het ministerie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2001 sloten over de activering en reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Op basis hiervan zijn in 2001 en 2002 met grote gemeenten prestatieafspraken gemaakt over het aantal bijstandsgerechtigden dat aan werk moet worden geholpen of activiteiten gaat volgen om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren (bijvoorbeeld scholing of vrijwilligerswerk). Als de afspraken worden nagekomen, krijgen gemeenten extra geld om bijstandsgerechtigden intensief te begeleiden. Als de afspraken niet volledig zijn gerealiseerd, wordt de subsidie evenredig lager vastgesteld.

Van de 26 grotere gemeenten waarmee in 2001 afspraken zijn gemaakt, zijn 11 gemeenten deze voor 100 procent of meer nagekomen. De gemeenten die hun afspraken niet volledig zijn nagekomen, wijten dat voor een deel aan registratieproblemen. De afspraken met klanten werden nog onvoldoende systematisch vastgelegd. Deze gemeenten zullen in 2002 verbeteringen doorvoeren die herhaling moeten voorkomen. Met een aantal gemeenten zijn in 2001 geen of specifieke afspraken gemaakt omdat daar de organisatie van de sociale dienst niet op orde was. Dit geldt voor Amsterdam, Rotterdam, Almelo, Haarlem en Leeuwarden.

De voorlopige resultaten over de eerste helft van 2002 verschillen sterk van stad tot stad. Van de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) blijft met name Amsterdam achter. Amsterdam heeft in de eerste helft van 2002 6 procent van de afspraken gehaald over het aantal bijstandsgerechtigden dat een (reïntegratie)traject moet volgen en 1 procent van de afgesproken uitstroom naar werk. Voor Den Haag zijn deze percentages respectievelijk 45 procent en 80 procent, voor Rotterdam 22 procent en 9 procent en voor Utrecht 35 procent en 31 procent (percentages gelden voor de eerste helft van het jaar, dus wanneer naar verwachting de helft van de afspraken gerealiseerd moet zijn). Volgens Amsterdam zijn de slechte resultaten vooral te wijten aan een achterstand in de registratie van de trajecten en wordt nu een inhaalslag gemaakt om dit te verbeteren. Staatssecretaris Rutte heeft besloten, gezien het feit dat er nog onvoldoende helderheid is over de voortgang in Amsterdam, nog geen voorschot te verstrekken op de subsidie die de stad kan krijgen als wordt voldaan aan de afspraken.

De gemeenten vinden dat de Agenda voor de Toekomst hun werkwijze heeft verbeterd. De afspraken stimuleren gemeenten ook in lastige gevallen te kijken of het mogelijk is bijstandsgerechtigden te activeren. Ook werken de verschillende afdelingen van gemeenten beter samen, omdat iedereen betrokken is bij de afgesproken resultaten.

Met de kleine en middelgrote gemeenten worden geen afzonderlijke afspraken gemaakt. Zij kunnen gebruik maken van een subsidieregeling. Hoe meer bijstandsgerechtigden de gemeenten aan werk helpen of activiteiten laten volgen die de kansen op werk verbeteren, hoe groter de subsidie is. Meer dan 90 procent van de betrokken gemeenten heeft een aanvraag voor deze subsidie ingediend.

Staatssecretaris Rutte deelt in de voortgangsrapportage mee dat wordt bezien hoe de Agenda voor de Toekomst het beste is in te zetten als voorbereiding op de in het Strategisch Akkoord aangekondigde herziening van de Algemene Bijstandswet.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij de eerste voortgangsrapportage Agenda voor de Toekomst PDF publicatie Bijlage: Eerste voortgangsrapportage Agenda voor de Toekomst