Politie Rotterdam-Rijnmond

Speciale uitgave donderdag 17 oktober 2002

PERSVERKLARING POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND OVER VERSCHIJNEN NATIONAAL

VEILIGHEIDSPLAN

In vervolg op de gezamenlijke reactie van het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen op het donderdagmiddag door het kabinet gepresenteerde Nationale Veiligheidsplan, laat de politie Rotterdam-Rijnmond weten met gematigd optimisme van de plannen te hebben kennisgenomen. De plannen betekenen immers een uitbreiding van de politiesterkte met 3.000 formatieplaatsen, bovenop de al eerder toegezegde 1.000, en bieden zicht op een verhoging van de financiële normvergoeding per medewerker. Het korps heeft al op de aangekondigde uitbreiding geanticipeerd door meer medewerkers aan te stellen dan het aan vergoeding ontvangt. Ook zitten er bijna 600 nieuwe medewerkers voor het korps Rotterdam-Rijnmond op de politieschool. Zonder de uitbreiding zou het korps in financiële problemen zijn geraakt en zouden bezuinigingen en herschikkingen van medewerkers onontkoombaar zijn geweest. Als gevolg van de toegezegde uitbreiding worden de financiële problemen van het korps verminderd en is op termijn zelfs een verdere uitbreiding mogelijk. Toch houdt het politiekorps Rotterdam-Rijnmond vast aan het voornemen om daar waar mogelijk te komen tot een reallocatie van mensen en middelen ter versterking van wijkpolitie en opsporing. Op die manier wordt de komende jaren een maximale prestatie geleverd op het terrein van veiligheid. Binnen het korps is daartoe onder de naam 'Focus' een actie gestart. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft voor de periode 2003-2006 ambitieuze prestatie-afspraken gemaakt met het Regionaal College. Daarbij is de hoogste prioriteit gegeven aan geweld, jeugdcriminaliteit, (drugs)overlast en veelplegers. De inspanningen moeten leiden tot een criminaliteitsreductie van 20%.

Avonduitgave donderdag 17 oktober 2002

* ACHT GEWELDDADIGE JEUGDIGEN BEKENNEN BEROVINGEN, MISHANDELINGEN EN

DIEFSTALLEN UIT AUTO'S
Rechercheurs van het district De Noordhoek startten eind september een onderzoek tegen zes jeugdige Rotterdammers, drie jongens en drie meisjes, in leeftijd variërend van vijftien tot twintig jaar, nadat het zestal op zondag 29 september jl. op het station in Voorschoten op heterdaad werd aangehouden na een beroving van een jongen. De zes jeugdigen, allen in het bezit van messen, bekenden tijdens het verhoor bij de politie in Voorschoten dat zij in de Provenierswijk in Rotterdam ook berovingen, mishandelingen en diefstallen hadden gepleegd, waarna zij voor nader onderzoek aan de recherche van het district De Noordhoek werden overgedragen. Tijdens het onderzoek, waarbij nog twee jeugdige Rotterdammers werden aangehouden, kwam naar voren dat de in totaal acht jeugdigen op zaterdag 28 september in de Provenierswijk twee meisjes, onder bedreiging van messen, van onder meer hun handtelefoon hadden beroofd. Voorts mishandelden zij een zwerver, die werd geschopt en geslagen, braken in geparkeerd staande auto's in en stalen eind september een auto. Tevens waren zij betrokken bij een poging beroving, waarbij met messen werd gedreigd op de Schiekade en een onenigheid in de Maastunnel. Alle jeugdige verdachten werden inmiddels voorgeleid, waarbij er zes door de rechter-commissaris in bewaring werden gesteld.


* BRAND IN WONING
Donderdagmorgen omstreeks kwart over vijf ontstond, door nog onbekende oorzaak, brand in een woning op de Bergweg. Uit voorzorg werden omliggende panden ontruimd. De brandweer had het vuur vervolgens snel onder controle. Een 32-jarige bewoner, die veel rook naar binnen had gekregen, werd door GGD-personeel vervoerd naar het Sint Franciscus Gasthuis voor behandeling. De overige omwonenden konden na een uur hun woningen weer betrekken.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield donderdagmorgen tussen half elf en twaalf uur een verkeerscontrole in de 1e Middellandstraat. In totaal gingen 24 automobilisten op de bon voor geen autogordel om, auto niet verzekerd, rijden zonder rijbewijs en diverse andere verkeersovertredingen.


* CIJFERS GEWELDSMISDRIJVEN CBS
(Zie ook persberichten van 27/09/2002 en 4-10-2002) Begin oktober heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de media cijfers bekendgemaakt over de omvang en oplossingspercentages van geweldscriminaliteit in Nederland. Deze cijfers van het CBS waren gebaseerd op informatie die de regionale politiekorpsen handmatig of geautomatiseerd aan het CBS beschikbaar hadden gesteld. Zoals het politiekorps Rotterdam-Rijnmond in een eerder verschenen persbericht heeft laten weten, waren de gegevens, die het korps geautomatiseerd had aangeleverd, onjuist. Dit had te maken met de overgang naar een nieuw computersysteem bij het korps in het tweede kwartaal van 2001. Een en ander had tot gevolg dat in de CBS-publicatie melding werd gemaakt van een oplossingspercentage van 20% van aangiften voor geweldscriminaliteit. Na de CBS-publicatie is uit intern onderzoek bij de politie Rotterdam-Rijnmond gebleken dat dit percentage zeker 33% zou moeten zijn. Inmiddels hebben de directie van het CBS en de politie Rotterdam-Rijnmond besproken hoe een dergelijk misverstand in de toekomst kan worden voorkomen. Daarbij is afgesproken dat de politie Rotterdam-Rijnmond alsnog de gegevens zal aanleveren op de standaardwijze die aansluit op de systematiek van het CBS. Ook zal worden bezien hoe in de toekomst de samenwerking tussen het CBS en het gehele politieveld met inzet van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond kan worden bevorderd. Hierbij zal met name de eenduidige levering door de politiekorpsen van cijfers aan externe partijen de aandacht krijgen.


* POLITIE-OPROEP VOOR GEBRUIKERS VAN ZONNEBANK IN ZEVENKAMP

(Zie ook persbericht van 23/09/2002)
In verband met het onderzoek naar de brand, die op maandagmorgen 23 september jl. plaatsvond in de zonnebankstudio van het recreatiecentrum Zevenkamp, is de recherche van het district Oost op zoek naar personen, die op die maandag tussen 08:00 uur en 11.30 uur gebruik hebben gemaakt van de zonnebanken. Tijdens de brand, die kort voor het middaguur uitbrak, kwam een 64-jarige vrouw uit Rotterdam om het leven. De politie van het district Oost verzoekt dringend de personen, die op maandagmorgen gebruik hebben gemaakt van de zonnebanken, in verband met het rechercheonderzoek, zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal gesprekstarief). Alle verstrekte informatie zal vertrouwelijk worden behandeld.


* HENNEPKWEKERIJ VEROORZAAKT WATEROVERLAST

Politiepersoneel van het district Oost stelde donderdagmiddag rond vier uur, na een melding over wateroverlast, een onderzoek in een woning in de Lusthofstraat in. In de woning bleek dat er met de bevloeiing van een hennepkwekerij in de badkamer iets mis was gegaan, waardoor er waterlekkage bij de benedenburen ontstond. De ongeveer 250 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen en later vernietigd. In de woning, waarvan de bewoner niet thuis was, werden in twee andere vertrekken de resten van hennepkwekerijen aangetroffen. Hier was net geoogst. Naar de eigenaar van de kwekerijen wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield donderdagmorgen en -middag radarsnelheidscontroles op de Stadionweg, Statenweg, 's-Gravendijkwal, Westzeedijk en Vierhavensstraat. Tevens werd 's middag op de Kralingseweg een autogordelcontrole gehouden. Tussen kwart over zes en kwart voor negen flitste de snelheidsradar op de Stadionweg 180 van de 1961 passerende automobilisten wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 106 km/uur. Op de Statenweg werd tussen zeven uur en half tien zowel stad-in als stad-uit gecontroleerd. Hier namen 155 van de 3430 passerende automobilisten het niet zo nauw met de maximum snelheid. Hoogste score: 90 km/uur in plaats van '50'. Tussen acht uur en kwart voor tien hielden op de 's-Gravendijkwal 199 van de 1500 automobilisten zich niet aan de daar toegestane '50'. Hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur. Op de Westzeedijk werd tussen half twee en half drie gecontroleerd. Hier namen 71 van de 810 passerende automobilisten het niet zo nauw met de '50'. Hoogste score: 86 km/uur In de Vierhavensstraat hielden tussen kwart voor twee en kwart over drie 43 van de 204 gecontroleerde automobilisten zich niet aan de 50 km-limiet. Hier bedroeg de hoogst gemeten snelheid 80 km/uur. Op de Kralingseweg werd tussen half elf en twaalf uur een autogordelcontrole gehouden, waarbij 24 bestuurders en/of hun mede-inzittenden op de bon gingen omdat zij de gordel niet droegen.


* BIJ ONTMANTELING HENNEPVERWERKINGSBEDRIJF 21 PERSONEN AANGEHOUDEN

VLAARDINGEN - Donderdag rond het middaguur stelde politiepersoneel van het bureau Vlaardingen (district Waterweg) op grond van de Opiumwet een onderzoek in een pand aan de Schiedamsedijk in. Bij het zien van de politiemensen vluchtten enkele tientallen personen uit het pand. Na het afzetten van het industriegebied en met behulp van een politiehelikopter konden in totaal 21 personen worden aangehouden. Sommigen hadden zich verstopt in een container, terwijl anderen zich verschansten bij een radarpost of bij een kolenberg. De 21 aangehouden verdachten, onder wie 19 Polen, een 37-jarige man uit Hellevoetsluis en een 44-jarige vrouw uit Rotterdam, waren in het pand bezig met het plukken van henneptoppen, die in een aantal vuilniszakken waren aangevoerd en afkomstig waren van hennepkwekerijen elders. Ook werden de geplukte henneptoppen in het pand verpakt voor distributie. Een hennepkwekerij was niet in het pand gevestigd. De 19 Polen, onder wie vier vrouwen en in leeftijd variërend van 20 tot 50 jaar, werden voor verhoor en nader onderzoek in vreemdelingen bewaring gesteld, terwijl de 37-jarige man en de 44-jarige vrouw op grond van de Opiumwet in verzekering werden gesteld. De aangetroffen henneptoppen werden in de loop van de namiddag vernietigd.