BASF

Wintershall neemt Clyde in Nederland over

Wintershall Nederland B.V. heeft op 8 oktober 2002 een overeenkomst getekend voor de overname van Clyde Netherlands B.V.

De overname door Wintershall wacht nog op goedkeuring door de Duitse en Nederlandse mededingingsautoriteiten.

Clyde maakt deel uit van de ConocoPhilips-Groep uit Houston/Texas. Het bedrijf heeft belangen in de olie- en gaswinning in het Nederlandse deel van de Noordzee en op het Nederlandse vasteland. Wintershall Nederland - gevestigd in Den Haag - behoort tot de Duitse Wintershall AG, een volle dochter van BASF.

"Met de acquisitie van Clyde zet onze onderneming een belangrijke stap ter verwezenlijking van haar op groei gerichte strategie die zich tevens op gevestigde kerngebieden richt", aldus Reinier Zwitserloot, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wintershall AG. De in Kassel gevestigde onderneming heeft meer dan zeventig jaar ervaring in de opsporing en productie van aardolie en aardgas. Haar wereldwijde activiteiten zijn momenteel geconcentreerd in Duitsland, het zuidelijke deel van de Noordzee, Noord-Afrika en Zuid-Amerika. Rusland en het Kaspische gebied zijn gebieden waar de onderneming in de toekomst verdere kernactiviteiten ziet.

Wintershall is sinds 1965 actief op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. Na de overname van Clyde worden beide Nederlandse ondernemingen samengevoegd; hun portfolio's vullen elkaar uitstekend aan. Al geruime tijd wordt samengewerkt in verscheidene projecten en binnenkort zullen de succesvolle exploratie- en ontwikkelingsteams van beide bedrijven hun kennis en ervaring bundelen. Met deze acquisitie verdubbelt Wintershall haar Nederlandse produktie en Nederlandse reserves. Hiermee wordt Wintershall de derde aardgasproducent in Nederland en verstevigt zij eveneens haar positie als grootste Duitse gas- en olieproducent.

Een andere belangrijke doelstelling die Wintershall met deze overname verwezenlijkt, is het opzetten van een expertisecentrum in Den Haag voor haar wereldwijde offshore-activiteiten.

Beide ondernemingen zullen intensief aan het integratieproces werken. "Begin volgend jaar willen wij als één gemeenschappelijke onderneming naar buiten kunnen treden", aldus de heer Zwitserloot.

BNL 09 okt 2002

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203