Provincie Noord-Brabant














Duurzaamheidbalans van Brabant 2002

18 Oktober 2002

Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken, heeft de tweede Duurzaamheidbalans van Brabant 2002 uitgebracht. De balans signaleert op onderdelen een aantal positieve en negatieve trends. In vergelijking tot 2001 is Brabant niet dichter gekomen bij economische, ecologische en sociaal-culturele duurzaamheid. Dat kan ook niet. Duurzame ontwikkeling is een kwestie van lange adem. Telos zal in de toekomst elke vier jaar, aan de vooravond van de Statenverkiezingen, de balans opmaken.
Het eerste exemplaar was voor mr. F. Houben, Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en Marijn de Jongh, Marco Willems en Daan de Jong. Zij vormden de delegatie van Brabantse jongeren van HBO-instellingen in Tilburg, Den Bosch en Breda tijdens de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg.
Onveranderd zijn er een aantal structurele knelpunten op weg naar een duurzaam Brabant. Brabant krijgt de rode kaart voor: vermesting van de bodem, verdroging van de natuur, kwaliteit grondwater, broeikaseffect, armoede, automobiliteit, positie allochtonen, veiligheid, mantelzorg, onderwijsdeelname, spanning arbeidsmarkt, bereikbaarheid. Zij zouden aandacht moeten krijgen in de voorbereiding van de verkiezingen van Provinciale Staten en het nieuwe bestuursakkoord. Het oplossen van deze problemen is geen zaak voor de overheid alleen. Ook andere partijen in Brabant moeten zich aangesproken voelen.