Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 30 september 2002

Italiaanse stijl in architectuur en design

'Gio Ponti (1891-1979) : een wereld van design'

Tentoonstelling in de Grote Zaal

19 oktober 2002 t/m 15 januari 2003

Vanaf 19 oktober is in het NAi het omvangrijke en rijk geschakeerde oeuvre van de vooraanstaande Italiaanse ontwerper en architect Gio Ponti te bewonderen. De talrijke werken in de tentoonstelling tonen aan hoe Ponti streefde naar een totaal ontwerp waar architectuur, interieur en design in elkaar overlopen: een wereld van design. De tentoonstelling laat naast maquettes, tekeningen en foto's van zijn belangrijkste architectonische projecten ook een grote selectie van zijn meubels, serviezen, stoffen en keramiek zien. Aan de buitengevel van het NAi worden ter gelegenheid van de tentoonstelling door Ponti ontworpen panelen bevestigd. Deze kleurige panelen zijn afkomstig van het plein naast de Bijenkorf in Eindhoven.

veelzijdigheid De Pirelli-toren in Milaan, de luxueuze Villa Planchart in Caracas, de meubels voor Cassina, het glaswerk voor Venini, de legendarisch espressomachine La Cornuta en zijn rol als redacteur bij het toonaangevende tijdschrift Domus: door Ponti's multidisciplinaire talent openbaren zich haast vanzelfsprekende hoogtepunten binnen elke discipline. De veelzijdigheid van het werk van Ponti wordt duidelijk uit de inrichting en vormgeving van de bijzondere tentoonstelling in het NAi. Zowel de ontwikkeling van zijn werk in verloop van tijd, als binnen een enkele discipline wordt zichtbaar gemaakt.

lichtheid Vanaf de jaren 20 tot eind jaren 70 heeft Gio Ponti gewerkt in een volstrekt eigen stijl, die klassieke vormen samenbracht met modernistische ontwikkelingen ten tijde van de wederopbouw van Italië. In al zijn werk streefde hij naar lichtheid en transparantie. Zijn 'strijd' was zowel in de architectuur, interieurvormgeving als meubelontwerpen gericht tegen volumineuze, zware en logge massa's. Het overtuigende antwoord bestond uit innovatieve ideeën en ontwerpen voor lichte meubels, open ruimtes en geperforeerde gevels.

Italiaans design Ponti propageerde zijn opvattingen via vele boeken en tijdschriften, maar ook in zijn samenwerking met andere vormgevers en fabrikanten. Ponti was overtuigd van de meerwaarde van de samenwerking tussen design en industrie. Bij het merendeel van zijn ontwerpen ging hij uit van de mogelijkheid van seriematige produktie. Dit heeft ertoe bij gedragen dat Ponti in Italië en daarbuiten wordt geroemd om zijn belangrijke rol in de opkomst en het succes van de Italiaanse design in de jaren 50 en 60.

Superleggera Een van de beroemdste meubelontwerpen van Ponti verenigd zowel het aspect van lichtheid als seriematige produktie in zich: de Superleggera. Bijna 10 jaar werkte Ponti aan de perfectionering van deze 'superlichte' stoel die veel terug te vinden is in zijn ontwerpen voor interieurs en woonhuizen. De stoel wordt nog steeds geproduceerd door de Italiaanse fabrikant Cassina. In de tentoonstelling zullen de verschillende ontwikkelingsstadia van deze stoel getoond worden.
---

speciale activiteiten Gedurende de tentoonstelling over Gio Ponti zal het NAi in het teken staan van de rijke Italiaanse cultuur. Bezoekers kunnen genieten van speciale horeca arrangementen, rondleidingen en andere presentaties die inhaken op de wereld van Gio Ponti. Op 7 en 28 november vinden twee lezingenavonden plaats waar onder de titel 'La casa all'Italiana' (Een wereld van design) en 'Amate l'Architettura'(Een wereld van architectuur) experts als Gijs Bakker (Droog Design), Peter Fiell, Massimiliano Fuksas aan het woord komen over het werk en de invloed van Gio Ponti.
Op 14 december wordt in het NAi een feestelijke en bijzondere Ponti-dag georganiseerd met workshops, films over het schip de Andrea Doria, olijfolie- en wijn-proeverijen, rondleidingen en een presentatie van studenten van de Design Academy Eindhoven.
---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor meer informatie (biografie Ponti, factsheet tentoonstelling, programma activiteiten) en uitgebreid beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling externe zaken / team marketing en communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat en Cornelis Krul). 010 - 4401200, e-mail: press@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: maandag, 30 september 2002