Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Apeldoorn, 14 oktober 2002

Mata Atlântica week op Apenheul

In de week van 19 tot en met 27 oktober staat Apenheul in het teken van de tweede Europese dierentuincampagne voor het Braziliaanse regenwoudgebied `Mata Atlântica . De hele week zijn er speciale activiteiten waarbij vooral veel aandacht wordt besteed aan de leeuwaapjes die in dit gebied leven. Apenheul is dagelijks geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur en de activiteiten vinden plaats tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

`Mata Atlântica
`Mata Atlântica is de naam voor het regenwoud langs de oostkust van Brazilië. Oorspronkelijk was dit woud zo groot als West-Europa, maar tegenwoordig bestaat nog maar 7% van het oorspronkelijke Mata Atlântica uit bos. In de restanten vind je nog wel veel dieren en planten die verder nergens ter wereld voorkomen. Natuurbeschermingsorganisaties werken keihard aan het behoud en de restauratie van dit unieke gebied. En daar is dringend hulp bij nodig. De Europese dierentuinen zamelen dit jaar dan ook geld in, en informeren hun bezoekers over de stand van zaken in `Mata Atlântica .

Leeuwaapjes
De gouden leeuwaapjes en de goudkop leeuwaapjes behoren tot de bekendste vertegenwoordigers van de fauna van Mata Atlântica. Beide soorten zijn te zien op Apenheul, waar ze vrij in de bomen rondscharrelen. De leeuwaapjes in de dierentuinen over de hele wereld zijn trouwens eigendom van de Braziliaanse regering. Samen met Brazilië werken de dierentuinen door fokprogramma's aan de instandhouding van deze soorten. Zo af en toe gaan er zelfs leeuwaapjes uit dierentuinen terug naar het regenwoud!

Activiteiten
In de herfstvakantie, van 19 tot en met 27 oktober, zijn er op Apenheul speciale activiteiten die in het teken staan van `Mata Atlântica . Zo zijn er `Mata Atlântica informatiestands waar je van alles te weten komt over het Braziliaanse regenwoud en over (over-)leven in het oerwoud. Bij het leeuwapenspel leer je meer over de leeuwaapjes, het herintroductieprogramma en hoe er 'groene bruggen' worden gebouwd tussen de verspreide stukjes oerwoud, om de aapjes weer bij elkaar te brengen. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen leeuwaapjes-boekenleggers maken en met behulp van beukennootjesschalen leeuwaapjes knutselen. Tot slot zorgt een interactieve speurtocht ervoor dat jong en oud intensief kunnen kennismaken met `Mata Atlântica , de leeuwaapjes en Apenheul.

/////



Ingezonden persbericht