Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie wil meer biologisch vlees in de schappen:
Ontevreden fabrieksvarken bezoekt supermarkten

Amsterdam, 16 oktober 2002 --- Milieudefensie voert op zaterdag 19 oktober actie bij drie grote supermarktketens in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort. Super de Boer, Spar en C1000 bieden volgens Milieudefensie te weinig biologisch vlees aan in hun winkels. Bovendien promoten de supermarkten eko-vlees te weinig. Billboards met persiflages op supermarktreclames en een acht meter groot opblaasvarken moeten de aandacht trekken van het winkelend publiek. Milieudefensie wil duidelijk maken dat de consument een keus moeten hebben tussen gangbaar vlees en biologisch vlees.

Uit recente tellingen van Milieudefensie in verschillende supermarkten in het land blijkt dat het aanbod van biologisch vlees gering is. In de meeste filialen is niet of nauwelijks biologisch vlees te vinden. En veelal maken filialen die het wel in huis hebben, er geen reclame voor. Een gunstige uitzondering hierop is Albert Heijn. 'Om het aanbod van biologisch vlees op de markt te vergroten, kunnen supermarkten zelf stappen zetten' zegt Nicole Bakker, campagneleider Voedsel van Milieudefensie. 'We vragen de supermarkten lange- termijncontracten af te sluiten met biologische veehouders en slachterijen. Zo hebben zij afzetzekerheid en gaat er een stimulans uit naar anderen om ook om te schakelen naar biologisch.'

Biologisch vlees is beter voor het milieu. Biologisch veevoer wordt geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische manipulatie. Dieren zitten niet in te kleine hokken zonder daglicht en krijgen geen groeibevorderaars toegediend. Aan biologisch voedsel zijn geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Wat: Supermarktacties biologisch vlees Wanneer: zaterdag 19 oktober Waar: 8:00-10:00 Super de Boer Buitenveldertse Laan 184 Amsterdam 12:00-14:00 Spar Kanaalstraat 120 Utrecht 16:00-18:00 C1000 Pieter Stastokerf 6 Amersfoort Schothorst

Lokale acties
Van 19 tot 26 oktober voeren lokale groepen van Milieudefensie acties bij winkels van Super de Boer, C1000 en Spar in Weert, Heemskerk, Uden, Bunnik, Rotterdam, Zoetermeer, Oss, Eindhoven en Alkmaar. De acties worden gehouden tijdens de Europese actieweek in het kader van de campagne: Voedsel en landbouw, tijd om te kiezen! (Food and farming, time to choose!) van Friends of the Earth Europe. In ruim honderd plaatsen, in tien verschillende landen, zullen acties worden gevoerd voor duurzame landbouw, gezond voedsel en een ander Europees landbouwbeleid.