Gemeente Eemsmond


Persberichten

Opening Johan van Veenplein op zaterdag 19 oktober

dinsdag 15 oktober 2002

Op zaterdag 19 oktober 2002 om 10.30 uur opent Commissaris van de Koningin Hans Alders het opgeknapte Johan van Veenplein in Uithuizermeeden. Deze opening zou oorspronkelijk op vrijdag 11 oktober plaatsvinden. In verband met het overlijden van ZKH Prins Claus zijn de feestelijkheden uitgesteld.

Commissaris van de Koningin Alders wordt zaterdag bijgestaan door wethouder Geert Knol en het plaatselijke muziekkorps. In de middag organiseert de winkeliersvereniging allerlei activiteiten. Zo vindt er s middags ringsteken plaats en zal het duo Jan & Silvia een optreden verzorgen. s Avonds verzorgt piratenkoor Doekegat een optreden op het plein.
Met de openingshandeling wordt het nieuwe Johan van Veenplein officieel in gebruik genomen. Het plein is namelijk niet alleen opgeknapt, maar de verkeerssituatie is ook veranderd. Iedere verkeersdeelnemer mag vanaf nu gebruik maken van het plein zoals hij of zij dat wenst. Ze hoeven alleen maar rekening met elkaar te houden.

Gewijzigde verkeerssituatie
Voorheen was het Johan van Veenplein een plein met parkeervakken in het midden en daar omheen straten. Autos waren de belangrijkste gebruikers van het plein. Dat is nu veranderd. Iedere verkeersdeelnemer mag overal op het plein lopen, staan of rijden in de richting die hij of zij wenst. Er zijn twee verkeersregels: maximumsnelheid 30 km/u en verkeer van rechts heeft voorrang. Verder is het de bedoeling dat de verkeersdeelnemers oogcontact met elkaar zoeken om te zien wat een ander van plan is. Met blauwe klinkers is aangegeven waar automobilisten bij voorkeur hun auto parkeren. Het Johan van Veenplein is geen rotonde. Het is dus niet verplicht om tegen de klok in het plein rond te rijden en verkeer óp het plein heeft niet automatisch voorrang. Wie liever niet dwars over het plein loopt of rijdt, kan langs de bebouwing gaan.

Dorpsplein
Het Johan van Veenplein is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Jørn Copijn uit Utrecht. Hij ontwierp een ovaal plein, van gevel tot gevel bestraat met Gronings rode klinkers. Zo lijkt het plein groter. Het binnenste ovaal kan in de winter als ijsbaan worden gebruikt. Het vernieuwde Johan van Veenplein is een van de eerste pleinen in Nederland waar het verkeer op deze manier gebruik van gaat maken. De opknapbeurt is een onderdeel van een totale herstructurering van de kom van Uithuizermeeden.