Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

FRANSJE KILLAARS

Arrangement, 2002
19 oktober tot en met 23 november 2002

Fransje Killaars is bekend door haar installaties die d.m.v. kleur ingrijpen in de architectuur en haar functie. Met een breed scala van kleuren weet zij ruimten om te bouwen tot plekken waar aantrekkingskracht en afstoting door de toeschouwer ervaren worden en culturele verschillen overbrugt worden. Achter in de galerie heeft zij de ruimte getransformeerd tot een klein kabinet met een aantal autonome werken met voorstellen voor kleurruimtes opgebouwd uit diverse stoffen. Ook is er een tweetal poppenhuizen te zien die de stoffenwanden op drie dimensionale wijze tonen. De manier waarop zij tapijten, kleden en stoffen voor haar installaties gebruikt, verraadt haar schilderkunstige achtergrond. Grids vallen over elkaar of doorsnijden heldere kleurvlakken, kleuren hebben sterk optische werkingen. Het gaat over een beeldtaal die ver nog herinnert aan de schilderkunst van Yves Klein of Sol LeWitt. De sfeer die haar installaties uitademen, is die van welbehagen en soms ook onrust.

Het andere werk dat in deze tentoonstelling te zien is bestaat uit een grote rechthoekige ruimte die gevormd wordt door een grofmazig groen net (6 meter lang en 2,5 meter breed) dat van het plafond tot op de grond hangt. Het doet denken aan een enorme klamboe. Door het netwerk heen zijn matrassen te zien met kleurig geweven dekens. Een van de bedden in de ruimte wordt omhuld door een zwarte klamboe. Met dit werk laat Fransje Killaars opnieuw zien dat haar visuele spel van doorkijkjes, kleuren en ordening verder reikt dan een zuiver formeel spel. Het werk staat symbool voor een op zichzelf staande wereld met haar eigen maatschappelijke wetten binnen de bestaande samenleving waarvan een ieder deel uitmaakt. Naast de letterlijke betekenis verwijst de titel "Arrangement" ook naar die culturen waarin het gebruikelijk is dat vrouwen uitgehuwelijkt worden.

Werk van Fransje Killaars is momenteel ook te zien in de tentoonstellingen Life in a Glass House, Stedelijk Museum van Amsterdam tm 31 december en Mobiel dromen in Kortrijk, Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat, Kortrijk tm 27 oktober.

Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de galerie.


---
En verder:
Dan Asher, Autumn in Reggio Emilia, Antonio Ferrara, Reggio Emilia, 5.9-31.12.2002 Marin Kasimir, Normalemans/Exceptionellemans, Ecole des Beaux Arts, Le Mans, Frankrijk, 28.11.2002-8.1.2003 (solo); Medley (best of), Le Triangle, Rennes, Frankrijk, 29.11.2002-10.1.2003 (solo); Chapelle du Rham et Banque Generale, Luxemburg, 30.10.2002; Galeries des Fillles du Calvaire, Brussel, 26.11.2002 Ina van Zyl, Veiling met o.a. 1 schilderij van Van Zyl voor het goede doel Art for Aids orphans Auction bij Sothebys Kaapstad. d.d. 19.11.2002,

Ingezonden persbericht