ABVAKABO FNV

Ambtenaren de dupe van oud kabinetsbeleid

Zoetermeer, 18 oktober 2002

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de rijksambtenaren is opgeschort. De minister van Binnenlandse Zaken kwam niet verder dan een loonbod van 2,75%. Elise Merlijn, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV is geërgerd:'Nu kan het wel weer even duren voor er gepraat wordt, en ondertussen zitten de ambtenaren zonder CAO.'

Na een crisisberaad donderdagmiddag op het ministerie, wilden de onderhandelaars van Binnenlandse Zaken vrijdag toch verder praten. ABVAKABO FNV ging ervan uit dat er dan ook zaken konden worden gedaan. 'Helaas niet, deze verwachtingen zijn niet uitgekomen', aldus Merlijn.
Naast 2,75% salarisverhoging voor dertien maanden, zou de eindejaarsuitkering niet structureel maar incidenteel kunnen worden opgehoogd met 0,6 in 2002 en 0,4% in 2003. De toeslag voor werken op zaterdag zou op 70% worden gesteld en de toeslag voor werken op onregelmatige tijden zou met 37,50 euro worden verhoogd.

ABVAKABO FNV begrijpt dat de minister in een lastig parket zit, maar vindt het laatste bod mager. Er wordt veel gevergd van de ambtenaren de komende tijd, maar hun werkgever spant zich niet in daar een goede CAO tegenover te stellen. 'Bovendien staan er dringende zaken op de rol die niet kunnen wachten', aldus Merlijn.

Over een aantal dossiers hadden partijen overeenstemming bereikt. De minister van Binnelandse Zaken heeft steeds gezegd niet meer dan 2,5% loon te willen bieden. Hoewel de minister nu door deze barrière heen is gegaan, eist ABVAKABO FNV een betere salarisontwikkeling. Deze moet in verhouding staan tot de inflatie. 'De maatschappij verwacht goede publieke dienstverlening, en terecht. Daar moeten de ambtenaren dan wel normaal voor betaald worden'.

ABVAKABO FNV overlegt over een week met de achterban. De bond zal het eindbod voorleggen, en de leden om een mening vragen. De CAO-rijk geldt voor 120.000 ambtenaren, werkzaam op de departementen, de belastingdienst, gevangenissen en andere diensten.

Meer informatie:
Elise Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

19 okt 02 13:17