GroenLinks


-

Rosenmöller wil opheldering over uitlatingen Bomhoff

18 oktober 2002

Schriftelijke vragen van het Lid Rosenmöller (GroenLinks) aan de minister-president.


1) Heeft u kennis genomen van de uitzending van Netwerk van 18 oktober j.l. met daarin een interview met ex-minister Bomhoff?


2) Klopt de lezing van de heer Bomhoff dat u op dinsdagavond 15 oktober (de dag van de bijzetting van Prins Claus) de vergadering van de ministerraad hebt geopend met het geven van het woord aan minister De Boer, die vervolgens een pleidooi hield voor het ontslag van de ministers Bomhoff en Heinsbroek?


3) Als u voor de vergadering van die ministerraad al had besloten niet over de uitbreiding van de EU te spreken, was het dan niet beter de vergadering voor die avond af te gelasten en de volgende dag, dus de dag na de bijzetting van Prins Claus, over de crisis in de ministerraad te spreken?


4) Was u op de hoogte van het advies van de heer Zalm aan minister De Boer, op of rond 10 oktober, dat het ontslag van de genoemde 2 ministers de problemen naar zijn opvatting zou kunnen oplossen?


5) Is het juist dat u de heer Bomhoff voortdurend heeft gesteund en geadviseerd rustig te blijven, mede omdat de heer Heinsbroek naar alle waarschijnlijkheid ontslag zou nemen?


6) Was het u bekend dat de dag na het beraad van de LPF bewindspersonen, op zondagavond 6 oktober, minister Heinsbroek voornemens was zijn ontslag te nemen, dan wel zeer serieus met die gedachte speelde? Zo ja, wat heeft u toen gedaan?


7) Was het juist dat bij u, dan wel breder in de ministerraad, de opvatting was gaan ontstaan dat minister Heinsbroek niet meer te vertrouwen was, zelfs niet als het gaat om staatsgeheimen? Zo ja, wat heeft u daarmee gedaan?


8) Wilt u zo precies mogelijk aangeven wat uw lezing van deze onverkwikkelijke situatie is, nu beide ex-ministers zo publiekelijk hun opvatting geven, o.a. over de adviezen die u heeft gegeven?


9) Hoe beoordeelt u het optreden in de media van de beide ex-ministers?


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl