STADSMUSEUM IJSSELSTEIN

IJsselstein in ban van Sint-Nicolaas

19 oktober Nicolaasstad

NICOLAASSTAD
Oktober, november en december is IJsselstein er even uit. Het vestingstadje zal als Nicolaasstad worden aangeduid. Naast de tentoonstelling 'SINT het verhaal van Nicolaas' in het Stadsmuseum IJsselstein,
zullen er veel evenementen, rond de goedheiligman zijn. Hoewel Sint zich graag houdt aan tradities en normen, zal dit jaar zijn vertrek per luchtballon een hoogtepunt vormen.

Op 19 oktober opent de tentoonstelling 'SINT het verhaal van Nicolaas' in het Stadsmuseum IJsselstein. Vanaf dat moment neemt IJsselstein de naam Nicolaasstad aan en wordt de stad ondergedompeld in één groot Sint-Nicolaasfeest. Het eerste deel van de tentoonstelling gaat in op de bisschop van Myra, later vereert kerkvader en toont de vele legendes die er over hem bestaan. Het tweede deel toont de goedheiligman als kindervriend. Met het verschijnen van het boekje 'Sint Nikolaas en zijn knecht' van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (ca. 1850) heeft dit decemberfeest zijn definitieve vorm gekregen. Tal van (oorspronkelijke) symbolieken uit dit feest worden nader belicht, zoals 'wie zoet is krijgt lekkers'.Tot slot wordt ingegaan op de relatie tussen Sinterklaas en Santa Claus. De tentoonstelling is vanzelfsprekend zeer attractief voor jong en oud opgezet.

In samenwerking met IJsselsteinse ondernemers heeft het Stadsmuseum een herdruk van het originele boekje van Schenkman uitgegeven. Het boekje, waarin oude IJsselsteinse gravures zijn verwerkt, met een entreekaartje voor de tentoonstelling is (gratis) verkrijgbaar bij de deelnemende ondernemers.
Dirigent Hans Leeuwenhage bereidt de uitvoering van de Nicolaascantate van Benjamin Britten voor met het IJsselsteins koor De Baronnye en een voor deze gelegenheid samengesteld orkest. Deze Nicolaascantate van Britten wordt in zijn geheel ten gehore gebracht op 30 november in de IJsselsteinse Sint-Nicolaasbasiliek (21.00 uur). Op 20 oktober (tevens Culturele Zondag in IJsselstein) is er een open repetitie van het koor (15.00 uur) in het Historisch Stadhuis. Verteller en musicus Bart van Randwijk geeft hierbij zijn kijk op het verhaal van Sint-Nicolaas.

Tussen IJsselstein en Nicolaas bestaat al sinds 1310 een relatie toen een zojuist in opdracht van Gijsbrecht van Amstel gebouwde kerk door Guy, de bisschop van Utrecht, werd opgedragen aan Sint-Nicolaas. Op 5 december 1577 (Sint-Nicolaasdag!) werden de IJsselsteinse katholieken door hervormingsgezinden uit hun Nicolaaskerk verjaagd. Dat is dit jaar 425 jaar geleden. Het is dit jaar tevens 115 jaar geleden dat de katholieken een nieuwe Nicolaaskerk aan het Plantsoen in gebruik namen en is het 30 jaar geleden dat deze tot Nicolaasbasiliek werd verheven. In het altaarkruis bevindt zich een reliek dat aan hem wordt toegeschreven. Naast een Nicolaasmis in het weekend van 1 december geeft pastor Paul Brenninkmeijer een lezing over de Heilige Nicolaas in het Stadsmuseum op 19 november (20.00 uur).

Op de dinsdagen 29 oktober en 12 november neemt de bioscoop van het Fulcotheater het karakter van Filmhuis aan. Deze avonden wordt de film 'Makkers staakt uw wild Geraas' vertoond van Fons Rademakers (21.00 uur). De film ging op 27 oktober 1960 in première. Op 23 november komt Sint-Nicolaas met zijn gevolg per stoomboot in IJsselstein aan (11.00 uur aan de IJsselkade). Gedurende 14 dagen is Nicolaasstad zijn residentie.
Op 30 november, een week later, barst het Pietencircus los. De Pieten gaan ambachtelijk suikerbeesten maken bij de Stadswaag, terwijl andere Pieten de stad op stelten zetten en Sinterklaas een vaartocht door de grachten maakt en sollicitatieproeven afneemt bij jeugdige Pieten in het Pietenuitzendbureau. Het Fulcotheater heeft deze 's middags een jeugdvoorstelling met Herman Erbé, 'Herrie met de Sint', geprogrammeerd (14.00 uur).

Onbetwist hoogtepunt zal zijn als Sint-Nicolaas en enkele knechten op 6 december in de mand van een luchtballon stappen en vanuit het middenpunt van Nederland (hopelijk) weer richting Spanje afvaren', uiteraard indien de weersomstandigheden dit toelaten (16.00 uur).

Het programma wordt verspreid op affiches, boekenleggers en de culturele agenda. Berichtgeving en programma zijn te volgen op www.nicolaasstad.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor nadere informatie over IJsselstein Nicolaasstad, of wanneer u dit persbericht digitaal wilt, kunt u contact opnemen met Huib Veldhuijsen van het Stadsmuseum IJsselstein via 030 688 68 00 of info@stadsmuseum.nl

15 okt 02 16:37