Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 16 oktober 2002

Spot The Cam brengt cameratoezicht Amsterdam in kaart

Op zaterdag 19 oktober gaat Spot The Cam van start in Amsterdam. Spot The Cam zal het cameratoezicht in de Amsterdamse binnenstad fotograferen en op de website www.spotthecam.nl in kaart brengen.

De laatste jaren duiken in Nederland steeds meer camera's in het straatbeeld op. Veiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen in de politiek geworden. Bij herhaling wordt de belofte gedaan dat camera's de veiligheid op straat zullen vergroten. Kritische kanttekeningen bij het gebruik van camera's worden snel afgedaan want veiligheid is een debat-dodend middel geworden.

Wie wat dieper graaft in de evaluaties ziet dat het resultaat van cameratoezicht omstreden is. Criminaliteit blijkt zich te verplaatsen onder invloed van camera's en het belangrijkste resultaat is vaak een 'gevoel' van veiligheid.

Spot The Cam wil burgers kritisch naar camera's op straat laten kijken. In de spanning tussen privacy en veiligheid is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de
ontwikkelingen rond camera's. Waar staan ze, wie zitten erachter en wat zijn de regels? En is het middel wel effectief?

Op zaterdag 19 oktober zal een grote groep vrijwilligers met digitale camera's door Amsterdam trekken om het
cameratoezicht in beeld te brengen.

Spot The Cam is een project in het kader van
World-Information.Org dat van 15 november tot 15 december plaatsvindt in Amsterdam. World-Information.Org is een tentoonstelling over de informatiemaatschappij waarin de focus ligt op veiligheid en controle.