Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 15 juli 2002

Gio Ponti: de poëtische elegantie van een Italiaans ontwerper

'Gio Ponti (1891-1979) : een wereld van design' Tentoonstelling Grote Zaal NAi
19 oktober 2002 t/m 15 januari 2003

De Superleggera-stoel, de espressomachine La Pavoni, het interieur van het cruiseschip Andrea Dorea, het tijdschrift Domus en de Pirelli-toren in Milaan: het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) presenteert dit najaar een groot retrospectief van de legendarische Italiaanse architect en vormgever Gio Ponti (1891-1979). De tentoonstelling geeft een beeld van zijn totale oeuvre, van serviezen, meubels en textiel tot interieurs en maquettes van markante gebouwen.

veelzijdig en veelkleurig Gio Ponti (1891 - 1979) is één van de meest vooraanstaande Italiaanse ontwerpers en architecten uit de vorige eeuw. Gedurende opeenvolgende periodes voor, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog heeft hij met zijn veelzijdige en veelkleurige ontwerpen een stempel gezet op de architectuur en vormgeving in zijn land en daarbuiten. Hij heeft als architect een belangrijke rol gespeeld bij het bepalen van de stijl van de Italiaanse wederopbouw. Decennia lang heeft Gio Ponti gebouwen, meubels, interieurs, serviezen, textiel, theaterdecors en scheepsinterieurs ontworpen. Daarnaast was Ponti ook nog dichter, schilder, curator en polemist. Niet alleen door deze enorme hoeveelheid ontwerpen, maar ook door zijn eigenzinnigheid, is Ponti's oeuvre ook nu nog moeilijk te vangen in één bepaalde stijl. Die ongrijpbare rijkdom maakt het werk extra bijzonder. De voornaamste constante is zijn grafische toets, die in veel van zijn werk terugkeert.

twintigste-eeuws Italiaans design De continue rijkdom van ontwerpen over meer dan zes decennia, maakt dat het werk van Ponti een prachtig overzicht geeft van de ontwikkeling van de Italiaanse architectuur en design in de twintigste eeuw. Zijn virtuositeit, veelzijdigheid maar vooral zijn non-conformisme voegen daar nog een extra dimensie aan toe. Ponti overschreed met zijn werk letterlijk grenzen tussen kunstdisciplines en dat maakt hem ook nu weer actueel. Ook huidige ontwerpers streven ernaar over de grenzen van de eigen discipline heen te denken en te ontwerpen.
Tot Ponti's bekendste ontwerpen behoren zeker de Pirelli-toren in Milaan (1956 - 1964) - kortgeleden nog wereldnieuws vanwege de crash van een éénmotorig vliegtuig - en zijn ontwerp voor de stoel 'Superleggera' (1957). Daarnaast stond hij in 1928 aan de basis van het wereldberoemde tijdschrift 'Domus', dat hij als redacteur vrijwel zijn gehele carrière gebruikte als platform voor zijn ideeën over vormgeving, interieur en architectuur. Een aantal van zijn ontwerpen is ook nu nog in productie. In Nederland realiseerde hij één ontwerp: de gevel van de Bijenkorf in Eindhoven (1967). Ponti werkte voor bekende producenten als Cassina, La Pavoni, Alfa Romeo en American Standard.

meubels, serviezen, stoffen en maquettes De tentoonstelling 'Gio Ponti (1891-1979): een wereld van design' biedt een vrolijk en aansprekend overzicht van de poëtische rijkdom en charme van deze meesterontwerper. Zijn ontwikkeling en stijlaccenten door de verschillende decennia heen worden in de tentoonstelling geïllustreerd door ontwerpen voor gebouwen, maquettes, meubels, serviezen, stoffen maar ook door de espressomachine 'La Pavoni' die hij ontwierp voor de fabrikant La Pavoni. Bijna alle nummers van het tijdschrift 'Domus' die onder zijn redacteurschap werden uitgegeven, maken deel uit van deze tentoonstelling. Ter gelegenheid van de presentatie in het NAi is de tentoonstelling uitgebreid met groot aantal architectuurontwerpen van Ponti. De tentoonstelling was eerder te zien in het Design Museum in Londen en reist na Rotterdam door naar Milaan.

'Gio Ponti (1891-1979): een wereld van design' introduceert Ponti in Nederland als een belangrijke twintigste-eeuwse ontwerper, die onterecht nog relatief onbekend is gebleven. Tijdens de tentoonstelling worden in het NAi diverse lezingen en activiteiten georganiseerd die in het teken staan van het werk van Gio Ponti, Italiaans design en natuurlijk de rijke Italiaanse cultuur in het algemeen. Op zaterdag 14 december wordt een feestelijke Italiaanse Ponti-dag gehouden. Het uitgebreide activiteitenprogramma wordt begin september bekendgemaakt.

---

De tentoonstelling is gesponsord door een uniek samenwerkingsverband van Vesteda, ING Vastgoed en 3W Vastgoed. Deze ondernemingen benadrukken in hun bouwprojecten de relatie tussen interieur en exterieur en het belang van kwaliteit in architectuur en design. Gio Ponti is hier een uitmuntend voorbeeld van.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: press@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: maandag, 15 juli 2002