Ingezonden persbericht


Popcentrum Podium
h a r d e n b e r g

persbericht: 13 oktober 2002

MANFRED MANN'S EARTHBAND ZATERDAG IN HARDENBERG

Blijft een vrij exclusief concert, aanstaande zaterdag met een bijzondere rasartiest. "Ik doe gewoon wat ik altijd heb gedaan", zegt Manfred Mann, "en ik speel dan ook overal ter wereld." Manfred Mann is frontman van de uit de jaren 70 en 80 bekende symfonische jazzrock-formatie Manfred Manns Earthband. De Engelse band speelt zaterdag 19 oktober aanstaande in volledige bezetting in Popcentrum Podium in Hardenberg.

De toetsenist, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en als Michael Lubowitz werd geboren, zegt dat de band niet zoveel roem meer heeft als in de ruige jaren 70 maar dat ieder concert weer een ware revival is. Mann vermoedt dat veel mensen denken dat zijn formatie niet meer bestaat en dat wil hij graag even rechtzetten. Hij weet dat er vele honderduizenden zijn die zijn singles ooit kochten en daardoor tot wereldhits maakten. "Ik ben altijd bezig met iets nieuws, ik ben nooit uitgeleerd," zegt Mann. "Ik baal er nog steeds van dat mijn vingers soms niet doen wat ik wil. Dat ik niet dat kan spelen wat ik in mijn hoofd heb. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, muzikaal beter worden dat is mijn doel." De voormalige jazzpianist richtte in 1963 onder zijn nieuwe naam, Manfred Mann, een band op. De grote doorbraak kwam een jaar later met de hit 5,4,3,2,1. Daarna volgden er meer zoals, Do Wah Diddy Diddy, Sha LaLa en Pretty Flamingo. Eind jaren 60 ontbond Mann de groep om Chapter III op te richten, een van de eerste jazzrock-groepen die Engeland kent. Toch bleek het grote publiek niet geïnteresseerd en daarom formeerde Manfred Mann in 1971 de Earth Band die meer symfonische elementen in zich heeft en ruimte creëert voor toetsen. Gedurende de succesvolle jaren was het een komen en gaan van muzikanten onder Manns beleid. Mike Hugg, Mick Rogers, Chris Thompson, allen hebben ze met hem gewerkt. De bekendste hit Blinded by the light, een compositie van Bruce Springsteen, is een nummer dat nog wél steeds op de radio te horen is. Ondanks het grote succes is Manfred Mann van mening dat de band niet belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de jazzrock.

Concertspecificaties: d.d. 19-10-2002, zaal open: 20.00 uur, aanvang: 21.30 uur, voorverkoop loopt, meer info op www.poppodium.nl