Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 oktober 2002

Agalev-leden vergaderen over verkiezingsprogramma en keuren Nepal-motie goed


Tijdens een Agalev-ledenbijeenkomst vandaag in Brussel werd de basis gelegd voor het verkiezingsprogramma. Onder de titel "Werk in uitvoering" discussieerden een 400-tal mensen over milieu- en werkgelegenheid, gezondheid, tijd, allochtonen, veiligheid, privacy, open software en de noord-zuidverhouding. De resultaten van deze discussies worden aan regio's en politieke raad voorgelegd om het definitieve programma te schrijven. Groene draad doorheen de thema's is het begrip levenskwaliteit.

De Agalev-leden spraken zich op enkele stemmen na unaniem uit over een actualiteitsmotie over Nepal (*).

Statutair moesten een aantal mandatarissen ook een aanvaardingsstemming doorlopen om te kunnen kandideren voor Kamer en Senaat. De daarvoor vereiste 2/3 meerderheid werd door alle kandidaten met gemak gehaald.


* goedgekeurde actualiteitsmotie Nepal
Het Agalev-congres, in vergadering bijeen op zaterdag 19 oktober, heeft het volgende standpunt ingenomen over de geplande wapenleveringen aan Nepal.


1. De mededeling van minister Michel (15/10) dat de wapenleveringen aan Nepal gewoon kunnen doorgaan, is geheel misplaatst.


2. Wij bevestigen dat als de omstandigheden in Nepal blijven zoals ze nu zijn, de voorwaarden voor een levering niet vervuld zijn. Na evaluatie van het rapport van de observatiemissie en andere relevante rapporten zoals dat van Amnesty International, zal de Kamerfractie minister Michel confronteren met de toepassing van art. 7 van de wapenexportwet.


3. Agalev is tevreden over het voorstel tot verstrenging van de wapenexportwet. Deze wet is een belangrijke vooruitgang: de criteria worden strenger en de parlementaire controle wordt beter. Wij eisen dat deze wet nog dit jaar gestemd wordt in het parlement.

4. Agalev blijft haar positie in de regering gebruiken om het wapenleveringsbeleid op te volgen en de voorwaarden voor leveringen in de toekomst te verstrengen.
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/