Korps: Friesland, plaats: 19-10-2002
Poltieberichten van 18/10 13.00 uur t/m 19/10 13.00 uur

Scharnegoutum: onder invloed
Op vrijdag werd rond 12.30 uur een personenauto aangehouden ter hoogte van de Blankendalwei. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Sneek, had gedronken. Op het politiebureau was de uitslag van de blaastest 425ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Marssum: aanrijding personenauto met tractor
Vrijdagmiddag, omstreeks 14.45 uur, kwam een tractor in botsing met een personenauto aan de Rypsterdyk. Het ongeval gebeurde tijdens het inrijden van het dorp. De bestuurder van de personenauto, een 75- jarige inwoner van Drachten, wilde net als de tractor het dorp inrijden. De voertuigen reden achter elkaar, de tractor met aanhanger voorop. Door een vernauwing in de weg aan de rechterzijde (snelheidsremmer) reed de tractorrijder, een 19- jarige inwoner van Mantgum, naar de linkerzijde van de weg. De bestuurder van de personenauto wilde juist op dat moment de tractor inhalen waardoor de botsing ontstond toen de aanhanger de personenauto raakte. Politieagenten lieten beide bestuurders een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat de bestuurder van de personenauto te veel had gedronken. Door de uitslag van 440 ug/l werd hem een rijverbod opgelegd van 4 uren. Door de aanrijding ontstond slechts materiële schade.

Stavoren: diefstal vanaf jacht
Tussen dinsdagmiddag en vrijdagochtend werd er ingebroken op een zeiljacht wat afgemeerd lag aan de Middelweg. De dieven hadden het slot van de toegangsdeur geforceerd. Er werden diverse nautische zaken ontvreemd. Onder meer onderdelen van de boordcomputer, het navigatielogboek, 3 zwemvesten en lifebelts met lijn. Verder werd een zwarte autohelm meegenomen. Het schadebedrag is nog onbekend. De eigenaar van het schip, een 63-jarige inwoner van Ennepetal (D), deed aangifte.

Drachten: winkeldiefstal met geweld
Op vrijdagmiddag ontdekte een winkelier rond 14.00 uur een winkeldief in zijn zaak aan de Noorderbuurt. De verdachte, vermoedelijk een Afrikaanse jongeman, had iets onder zijn jas gestopt en verliet de winkel zonder af te rekenen. De winkelier zette de achtervolging in. Ter hoogte van de Baron op de Houtlaan hield hij de man staande. Tijdens een woordenwisseling haalde de verdachte uit en werd de winkelier geraakt door een vuistslag tegen zijn hoofd. De klap leverde hem geen letsel op, maar de verdachte ging er opnieuw vandoor. De politie heeft direct gezocht naar de verdachte, echter zonder resultaat. De winkelier, een 55- jarige inwoner van Opeinde, deed aangifte van diefstal van sportschoenen.

Surhuisterveen: winkeldiefstal
Beveiligingsbeambten van een winkel aan de Kolk riepen vrijdagmiddag omstreeks 15.15 uur de hulp in van de politie om twee winkeldieven aan te houden. De winkeldieven werden ter hoogte van het Toreplein aangehouden en meegenomen naar het bureau. De verdachten, een 35 jarige man zonder vaste woon/verblijfplaats en een 51-jarige inwoner van Drachten hadden verschillende winkels bezocht waarbij ze speelgoedautos, een zak sokken, ondergoed en alcohol houdende drankjes hadden weggenomen. Diverse winkeliers uit Surhuisterveen deden aangifte van de ontvreemde goederen. Tegen de verdachten werd proces- verbaal opgemaakt.

Hurdegaryp: aanrijding met ernstig letsel
Vrijdagmiddag vond omstreeks 16.40 uur een aanrijding plaats op de Rijksstraatweg tussen een personenauto en een motorrijder. Beide voertuigen reden achter elkaar uit de richting Leeuwarden, richting Hurdegaryp. De bestuurster van de personenauto, een 41-jarige inwoonster van Kollumerzwaag moest remmen in verband met het verkeer wat voor haar reed. De motorrijder, een 39-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, raakte de personenauto van achteren en kwam met zijn motorfiets ten val. Zowel ambulance als traumaheli werden ingezet. De motorrijder werd met ernstig letsel overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Groningen. De bestuurster van de personenauto raakte niet gewond. Haar personenauto liep slechts een kleine materiele schade op. De motorfiets had meer schade. Er zijn op dit moment nog geen nadere bijzonderheden bekend over het letsel van de motorrijder.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Op vrijdagavond botste rond 15.00 uur een vrachtauto tegen een personenauto aan de Mercuriusweg. De vrachtwagenbestuurder reed op Mercurius en wilde de Saturnus oversteken. De automobilist reed op de Saturnus en wilde linksaf afslaan richting Mercurius. Beide bestuurders schatten in dat ze nog wel voor elkaar langs konden rijden. De vrachtauto raakte de linkerflank van de personenauto. Beide inzittenden van de personenauto raakten gewond. De 66-jarige man en een 55- jarige vrouw zijn beide inwoners van Heerenveen. Ze werden per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd te Heerenveen, de man met beenklachten en de vrouw met pijn aan haar ribben. Ze konden na behandeling huiswaarts. De personenauto raakte total loss en ook de vrachtauto kon niet meer rijden. Beide voertuigen werden weggesleept.

Berlikum: aanrijding
Vrijdagavond reed een 28- jarige inwoner van gemeente Menaldumadeel met zijn auto de berm in aan de Wiersterdyk. Om weer op het wegdek te komen gaf hij een ruk aan het stuur. Hierdoor botste hij aan de overzijde van de weg tegen twee bomen. De twee kinderen van de bestuurder, 2 en 4 jaar, zaten als medepassagier goed in de gordel en in een goedgekeurd kinderzitje. Dit voorkwam letsel. Zowel kinderen als bestuurders kwamen er met de schrik van af. De personenauto liep grote schade op.

Drachten: aanrijding met letsel
Op zaterdag omstreeks 10.10 uur raakte een automobiliste in botsing met een fietser op de Stationsweg. De fietser, een 70- jarige inwoner van Drachten wilde de rijbaan oversteken op hetzelfde moment dat de 25-jarige automobiliste op de Stationsweg reed. De bestuurster van de personenauto kon niet meer uitwijken, remde en raakte de fietser. Omdat de fietser viel en daarna klaagde over pijn in zijn borst/ribben is hij per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis Ny Smellinge. De bestuurster had geen letsel en haar auto liep wat materiele schade op.

Bureau Communicatie: 058 - 8808 8272