Ingezonden persbericht


Persbericht

Nagebouwde vliegtuigen, schepen en gebouwen in herfstvakantie op Schiphol: Bouwplatenfestival in luchtvaartmuseum Aviodome

Op zaterdag 19 oktober wordt voor het eerst in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome een kleurrijk bouwplatenfestival gehouden. Zowel voor enthousiaste bouwplatenfans als voor mensen die eens willen zien wat voor prachtige modellen er allemaal gemaakt kunnen worden, is dit bouwplatenfestijn een aanrader. Op het festival zullen onder andere vele prachtige vliegtuigmodellen te zien zijn. In de bouwplatenworkshop kunnen (jonge) bezoekers tevens zelf aan de slag gaan. Kinderen ontvangen van de Aviodome een gratis bouwplaat van een historische Fokker F.2.

Connie en kartonnen Fokkers
De beroemdste vliegtuigmodellen zullen te bewonderen zijn tijdens het bouwplatenfestival. Bijzondere exemplaren zijn niet alleen de Fokker vliegtuigen, maar ook de Douglas DC3, het meest gebouwde passagiersvliegtuig uit de luchtvaartgeschiedenis. Zelfs de DeHavilland Mosquito is voor deze gelegenheid geheel van karton nagebouwd, maar werd vroeger in het echt van hout vervaardigd. De Lockheed Constellation, het prachtige viermotorige verkeersvliegtuig uit 1947 toont op deze dag haar mooie kartonnen kattenrug.

Amsterdam Arena en Parijse Eiffeltoren
Voor de (kartonnen) architectuurliefhebber is er ook volop keus. Er zijn modellen, variërend van klein tot groot, van kloosters en kathedralen tot beroemde gebouwen zoals de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren. Ook bekende moderne gebouwen zijn te zien en te koop zoals de Amsterdam Arena en het Guggenheim Museum met zijn bijzondere architectuur in Bilbao. De scheepvaart is vertegenwoordigd met bekende namen zoals het m.s. Willem Ruys (de latere Achille Lauro), dat in de jaren '80 gekaapt werd door terroristen.

Knutselende kinderen
In de bouwplaten-workshop is er de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van vliegtuigjes, huisjes en een Vikingboot. Het bouwen van modellen zal worden gedemonstreerd en er kunnen vragen worden gesteld over het bouwen en alles wat daarbij komt kijken. Deze workshop is zeer geschikt voor beginners en dus ook voor kinderen. Jeugdige bezoekers worden door de Aviodome uitgenodigd om hun eigen historische Fokker F.2 te bouwen. Het museum stelt gratis bouwplaten beschikbaar voor knutselende kinderen.

De bouwplatenmeeting vindt plaats op zaterdag 19 oktober van 10.00 - 17.00 uur en er zijn voor museumbezoekers geen extra kosten aan verbonden. Voor meer informatie kunt u bellen met 020-406 8000 of e-mailen naar info@aviodome.nl. De Aviodome is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol-Centrum. Bezoekers kunnen goedkoop parkeren op de parkeerplaats P15 achter de Aviodome. Het museum ligt op 12 wandelminuten afstand van het NS-station Schiphol, waar ook andere Schiphol-attracties zoals Schiphol Plaza en het Panoramaterras gevestigd zijn.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. voor de pers: 020-4067245 Peter F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Ralph Fischer, 8 oktober 2002.