CORDAID

Uniek Memisa-benefietconcert met Stef Bos en Zuid-Afrikaanse artiesten

Opbrengst voor hiv-/aidsprojecten in Afrika

Op 20 oktober organiseert Memisa in de Nieuwe Kerk, in Den Haag een benefietconcert met daarna een veiling van kunstwerken. De opbrengst gaat naar hiv-/aidsprojecten in Afrika. Schrijfster Yvonnne Keuls en zanger Stef Bos presenteren het programma en veilinghuis Glerum veilt de kunstwerken.

Stef Bos treedt samen op met de Afrikaanse musici Johannes Kerkorrel, Louis Mhlanga en Ray Chikapa Phiri en het Zuid-Afrikaanse vrouwenkoor de African Mama's. Zij vertellen over het harde leven in Zuid-Afrika: de armoede, de townships en de allesvernietigende ziekte aids. Yvonne Keuls leest brieven van en over patiënten voor.

Ray Chikapa Phiri had met zijn Zuid-Afrikaanse band Stimela diverse gouden en platina albums als Fire, Passion and Ecstacy. Hij verwierf internationale bekendheid door zijn medewerking eind jaren '90 aan Graceland van Paul Simon en is tevens aidscounseller. De Zimbabwaanse gitarist Louis Mhlanga werkte in London met Paul Weller, Dennis Brown en Julian Bahula. Met Vusi Mahlasela trad hij in 1998 en 1999 over de hele wereld op en bracht hij het album Live at the Bassline uit. Met Stef Bos schreef hij het album De Onderstroom. Johannes Kerkorrel begon zijn carrière als politiek cabaretier in Zuid-Afrika. In 1990 vertrekt hij naar Europa en brengt diverse albums uit. Hij treedt op met Nederlandse en Vlaamse topartiesten als The Scene, Frank Boeijen, Stef Bos en Raymond van het Groenewoud en wint in 1995 de FNB award voor het beste optreden. De African Mama's, opgericht door jonge, alleenstaande moeders, zingen traditionele Afrikaanse en gospel liederen. Zij worden gedreven door de noodzaak hun rijke culturele erfgoed te behouden, te promoten en te delen.

In Afrika bestaat aids niet. Er heerst nog altijd een groot taboe op het vernietigende hiv-/aidsvirus. Memisa steunt in Afrika vele projecten op het gebied van preventie, opvang van terminale patiënten, thuiszorg voor aids-patiënten en voedselhulp voor aidswezen.

Entree 45 Euro, kaarten bestellen: 070-3136 500