Korps: Friesland, plaats: Fryslân 20-10-2002
Politieberichten 19/10 (13.00 uur) t/m 20/10 (13.00 uur)

Gerkesklooster: auto te water
Op vrijdagavond, rond 20.45 uur, raakte een personenauto te water aan de Stroobosser Trekvaart. De bestuurder, een 29- jarige Kollumer, was al uit het voertuig geklommen toen de politie arriveerde. De brandweer haalde hem uit het water. Hij werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht met nekklachten. De auto is door een bergingsbedrijf uit het water gehaald. De oorzaak van het ongeval was niet exact vast te stellen.

Kollum: snelle bromfiets
Tijdens een motorsurveillance is zaterdagmiddag rond 13.30 uur een bromfietser aangehouden op de Van Limburg Stirumweg. De bestuurder, een 17- jarige inwoner van de gemeente Kollumerland ca., reed 70 km terwijl de toegestane snelheid voor een bromfiets daar 30 km is. De bromfiets werd meegenomen naar het bureau om de snelheid te testen op de rollentestbank. De bromfietser kreeg een transactievoorstel uitgereikt van 63 Euro.

Nijland: brand in schuur
Op zaterdagmiddag rond het middaguur, werden politie en brandweer opgeroepen voor een brand in een schuur aan de Botniastrjitte. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, was de brand al geblust. Een 15- jarige inwoner van Sneek wilde in de schuur een skeltertank vullen met benzine uit een jerrycan. De jerrycan raakte in brand waarop hij de jerrycan naar buiten gooide en hulp ging halen bij de buren. Het vuur werd door de omwonenden met zand gedoofd. De brandweer heeft nog nageblust. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

Oostrum: ongeval
Op vrijdagavond raakte rond 22.00 uur een auto te water aan de Tichelwei. De automobilist, een 19- jarige Leeuwarder, reed richting Oostrum en zag de bocht ter hoogte van de voormalige steenfabriek te laat. Hij probeerde nog te remmen, maar dat mocht niet meer baten. Hij reed rechtdoor en de auto landde op de zijkant in het water. Zowel bestuurder als de overige 3 inzittenden, konden de auto ongedeerd verlaten. De passagiers zijn allen jeugdige inwoners van de gemeente Dongeradeel. Ze werden opgevangen door omwonenden. De auto werd door een bergingsbedrijf uit het water getrokken. Onbekendheid van de route is waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval.

Heeg: honden bijten ganzen dood
Op zaterdag hebben twee herdershonden rond 11.00 uur, vier ganzen doodgebeten aan de Draei. De ganzen zaten achter een gesloten omheining. De twee Keizerganzen, een Goudooggans en een Carolinegans zijn eigendom van een 30- jarige Heeger. Ze vertegenwoordigden een waarde van 600 Euro. De eigenaar van de honden, een 35- jarige inwoner van Bolsward, kreeg een waarschuwing en de agenten maakten vervolgafspraken met hem. De eigenaar zocht direct daarna contact met de eigenaar van de ganzen om de gehele schade te vergoeden.

Leeuwarden: ongeval met letstel
Op vrijdagmiddag viel een jongeman door een dak aan het Schapendijkje. Het incident gebeurde rond 15.30 uur. De man, een 17- jarige Leeuwarder, was op het dak van een schuur aan het werk. Door onbekende oorzaak zakte hij door het dak. Hierdoor maakte hij een val van 3 meter. Zowel ambulance als traumaheli werden ingezet. Het slachtoffer is per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht met nekklachten. Hoe het slachtoffer het momenteel maakt, is niet bekend.

Sumar: ongeval met letsel
Op zaterdagmiddag, rond 15.30 uur, kwamen twee personenautos met elkaar in botsing op de kruising Van Harinxmaweg Joute van der Meerweg. Een 70- jarige inwoner van Garyp, naderde met zijn personenauto de kruising vanaf de Joute van der Meerweg. De andere automobilist, een 38- jarige inwoner van de gemeente Boarnsterhim, reed op de Van Harinxmaweg in de richting Nijega. Er was op dat moment veel verkeer richting Nijega. Daardoor reed er een lange rij autos langzaam achter elkaar. De bestuurder die de Van Harinxmaweg wilde kruisen, schatte de afstand van de naderende auto verkeerd in. Een botsing was het gevolg. Zijn auto werd naar rechts gelanceerd en kwam tot stilstand in de sloot rechts naast de Van Harinxmaweg. De andere auto kwam op de kruising tot stilstand. Beide bestuurders werden per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinge te Drachten gebracht. De 38- jarige man met nekklachten, de 70- jarige met letsel aan zijn rechterarm. De voertuigen werden afgevoerd door een bergingsbedrijf. De brandweer spoot daarna het wegdek schoon.

Witmarsum: te snel
Op zaterdagmiddag, omstreeks 15.30 uur, reed een 29- jarige automobilist 63 kilometer te snel op de A7 ter hoogte van Witmarsum. De bestuurder van de personenauto ontving een proces verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Burgum: auto spontaan in brand
Op de vroege zondagochtend ontdekte een 53- jarige Burgumer rond 06.30 uur dat zijn auto in de brand stond. De bestelbus stond geparkeerd op de oprit voor zijn woning aan de Van der Ploegstrjitte. De eigenaar werd wakker van een geluid alsof zijn auto werd gestart. Direct daarna zag hij dat er vlammen onder de motorkap vandaan kwamen. Hij heeft de bestelbus van de oprit geduwd en de brandweer werd ingeschakeld om het vuur te blussen. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk kortsluiting. De voorzijde van de auto is volledig uitgebrand. Het voertuig is weggesleept door een bergingsbedrijf.

Bureau Communicatie: 058 - 8808 8272