Partij van de Arbeid

Van Nieuwenhoven kandidaat lijsttrekker PvdA

PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen: 'Wij kunnen het ons niet veroorloven kostbare tijd verloren te laten gaan. De campagne is begonnen. Ik wil niet aan de kant blijven staan en ervoor zorgen dat met een gezamenlijke inspanning de PvdA weer door zijn kiezers herkend wordt.'

Van Nieuwenhoven wil de PvdA zijn betekenis teruggeven: 'We moeten terug naar onze 'roots'. Vanuit onze idealen kunnen we vervolgens met hernieuwde kracht werken aan een sterke PvdA. Zodat we leden en kiezers een herkenbare sociaal-democratische partij kunnen teruggeven.'

De brief van Jeltje van Nieuwenhoven aan het partijbestuur, PvdA-leden en kiezers:

Den Haag, 20 oktober 2002

Geachte leden van het partijbestuur, PvdA-leden en kiezers,

De val van het kabinet Balkenende versnelt de noodzaak voor de Partij van de Arbeid om zich te herstellen. Wij kunnen het ons niet veroorloven kostbare tijd verloren te laten gaan. De campagne is begonnen. Waar tijd werd verondersteld, blijkt geen tijd te zijn. Er moet nu trefzeker gehandeld worden.

Ik wil daarbij niet aan de kant blijven staan en ervoor zorgen dat met een gezamenlijke inspanning de PvdA weer door zijn kiezers herkend wordt. Het is tegen die achtergrond dat ik mijn verantwoordelijkheid neem en mij kandidaat stel voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. De honderden reacties, brieven en e-mails die ik in de afgelopen weken mocht ontvangen, hebben mij in dat besluit gesterkt.

Mijn doel is de PvdA zijn betekenis terug te geven. Als een open vereniging waarin over de toekomst wordt nagedacht en op basis van ideeën heldere politiek wordt bedreven. Een partij die streeft naar een solidaire samenleving waarin mensen in vrede en veiligheid kunnen leven; waarin het gemeenschappelijke tussen mensen weer centraal staat.

Om de PvdA vaste grond onder de voeten te geven, is het goed om te kijken naar waar we vandaan komen. We moeten terug naar onze 'roots'. Vanuit onze idealen kunnen we vervolgens met hernieuwde kracht werken aan een sterke PvdA. Zodat we leden en kiezers een herkenbare sociaal-democratische partij kunnen teruggeven.

Er is niet veel tijd, maar de rapporten van Margreeth de Boer en Hans Andersson bieden voldoende aanknopingspunten voor snelle inhoudelijke vernieuwing en organisatorisch herstel.

Ik wil dan ook:


* Een PvdA die voor haar eigen achterban, zowel leden als kiezers, herkenbaar is als hun vertegenwoordiger.

* Een PvdA die weer midden in de samenleving staat. Niet voor mensen, maar van mensen.

* Het leiderschap zo vorm geven dat de PvdA er staat als één team. De PvdA is een brede politieke beweging. Dat moet tot uitdrukking komen in de mensen die de partij gezicht geven. Samen moeten we de klus klaren.
* Een PvdA die de ruimte geeft aan volksvertegenwoordigers (jong of oud, zwart of wit, man of vrouw) die authentiek zijn, herkenbare sociaal-democratische standpunten verkondigen en een natuurlijke achterban hebben.

* Een PvdA die in het land, in steden en dorpen, de samenwerking opzoekt met andere progressieve krachten. Door coalities te sluiten met progressieve volksvertegenwoordigers, waar dit programmatisch mogelijk is. Maar ook door met maatschappelijke organisaties samen te werken en leden, kiezers en vrijwilligers nauw te betrekken bij partij en campagne.
* Het vertrouwen van kiezers winnen voor onze oplossingen van hun problemen, waardoor de PvdA sterk uit de verkiezingen te voorschijn komt. Zodat CDA en VVD niet klakkeloos hun conservatieve beleid kunnen voortzetten.

* Een herkenbaar sociaal democratisch manifest (het PvdA-A4tje) als antwoord op het Strategisch Akkoord van het kabinet Balkenende/Zalm. Dat biedt de kiezer een heldere keuze voor de progressieve richting met de PvdA of een conservatieve met CDA en VVD. Er valt wat te kiezen!

Met vriendelijke groet,

Jeltje van Nieuwenhoven