Politie Zaanstreek-waterland

15:32 18-OKT-02
LOC: ZAANDAM, HERENGRACHT

Bromfietsdieven betrapt
Een 17-jarige jongen uit Amsterdam en een ander nog onbekende jongen, werden op heterdaad betrapt bij het stelen van een bromfiets. Een agent van het Amsterdamse politiekorps in zijn vrije tijd, zag de twee jongens de bromfiets stelen en daarop wegrijden. Hij waarschuwde onmiddellijk zijn collega's van het Zaanse korps, die een zoekactie startten. Bij de Hempont werd een jongen op een bromfiets aangetroffen, die aan het signalement voldeed. Toen deze werd aangesproken ging hij er rennend vandoor. Na een achtervolging kon deze jongen worden aangehouden in een sloot nabij de Den Uijlbrug in Zaandam. Zijn maatje is vooralsnog spoorloos. De aangehouden verdachte werd door de Amsterdamse agent herkend. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en in verzekering gesteld. Naar de identiteit van de andere verdachte is een onderzoek ingesteld.


**
20:15 18-OKT-02
LOC: PURMEREND, WILLEM EGGERTSTRAAT

Winkeldief steelt etalagepop
Een onbekende man stal een etalagepop van een kledingwinkel in het winkelcentrum en ging daarmee vandoor. De pop stond bij de ingang van de winkel. De diefstal werd door personeelslid opgemerkt, die de dief achterna ging. Deze had echter een te grote voorsprong en werd niet meer gevonden. De pop werd later in Bultsteeg in Purmerend aangetroffen. De kleding, ter waarde van ¤ 583, was van de pop weggenomen. Van de man is alleen bekend, dat het een persoon met een donkere huidskleur betrof met een onbekend hoofddeksel op.


**
21:49 18-OKT-02
LOC: PURMEREND, OVERLANDERSTRAAT

Schade door betonblok op de weg
De auto van een 32-jarige bestuurder uit Purmerend kreeg een lekke carter door een betonblok, dat op de weg lag. Toen de bestuurder het blok zag, kon hij dit niet meer ontwijken. Er ontstond een oliespoor van 50 m op het wegdek, dat door de gemeente werd verwijderd. Vermoedelijk werd het betonblok door baldadige jeugd op de weg gelegd.


**
23:27 18-OKT-02
LOC: PURMEREND, PERSIJNLAAN

Benevelde automobilist ramt boom en lantaarnpaal
Een 20-jarige automobilist uit Purmerend was met zijn auto tegen een boom en een lantaarnpaal gereden in de middenberm. Na de aanrijding zag hij toch nog kans weg te rijden. Getuigen hadden echter gezien, dat de auto in een zijstraat werd geparkeerd en dat de inzittenden wegliepen. Terwijl de auto later werd weggetakeld, kwamen er drie personen aangelopen. Een getuige wees één van deze mannen aan als zijnde de bestuurder van de auto. De man werd aangehouden en blies later op het bureau 295 ug/l, ter wijl 220 ug/l is toegestaan. Hij verklaarde in een bocht van de weg te zijn geslipt en tegen de boom en lantaarnpaal te zijn gereden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De auto werd zwaar beschadigd.


**

00:06 19-OKT-02
LOC: OOSTHUIZEN, SEEVANCKSWEG

Geld en sieraden uit woning gestolen
Tussen 20.00 uur en middernacht werd ingebroken in een woning. Men heeft eerst geprobeerd een raam aan de achterzijde open te breken. Toen dit niet lukte heeft men, vermoedelijk met een schroevendraaier, de voordeur opengebroken en vervolgens een tussendeur. De hele woning werd doorzocht. Men nam in ieder geval een nog onbekende hoeveelheid geld en sieraden, een breedbeeld TV, een decoder, Cd's en kleding weg. De bewoners waren die avond niet thuis.


**
09:05 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, METEORENWEG

Autobus gestolen
In de afgelopen nacht werd een autobus gestolen. Het voertuig werd gebruikt door een marktkoopman, die daarin kleding vervoerde. Het betreft een blauwe Volkswagenbus, type LT 28 AD met het kenteken VD-TN-02. De voormalige belettering van de bus met de naam 'Soederhuizen" is nog te zien.


**
10:43 19-OKT-02
LOC: ZAANDAM, BURCHT

Circusmedewerker valt van tentdak
Een 46-jarige man uit Hem viel bij schoonmaakwerkzaamheden van het dak van een circustent. Hij brak daarbij een nekwervel en liep een schedelbasisfractuur op. Behalve een ambulance kwam ook de traumaheli ter assistentie ter plaatse. Later werd het slachtoffer in zorgwekkende toestand naar het VU ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Volgens getuigen bevond de man zich op ongeveer een kwart van de hoogte van het tentdak, toen hij zijn evenwicht verloor en ruglings naar beneden gleed. Vervolgens kwam hij vermoedelijk met zijn hoofd op de grond terecht. Ten tijde van het ongeluk maakte het slachtoffer geen gebruik van veiligheidsvoorzieningen. De arbeidsinspectie heeft de zaak in onderzoek. Het slachtoffer is op 20 oktober omstreeks 00.30 uur in het VU ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.


**
10:44 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, LEEUWERIKPLEIN

Dronken alcomobiliste maakt brokken
Een 53-jarige alcomobiliste uit Purmerend reed bij het uitparkeren achteruit tegen de auto van een 82-jarige bestuurder, eveneens uit Purmerend. Zij werd aangehouden en moest een blaastest doen op het ademanalyseapparaat. Daarbij blies zij een waarde van 975 ug/l, bijna vier en half maal zoveel als is toegestaan. Haar rijbewijs werd ingevorderd. Tevens kreeg zij een proces-verbaal.


**
14:21 19-OKT-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, PROVINCIALEWEG ZAANDAM CASTRICUM

Vijf ernstig gewonden na aanrijding
Na te zijn geslipt kwam een auto op zijn kop op de andere rijbaan terecht en werd daar door een tegemoet komende auto aangereden. De totaal vijf inzittenden van beide auto's liepen allen ernstige, doch vooralsnog geen levensbedreigende verwondingen op. Drie inzittenden van de eerste auto, inclusief de bestuurder, konden deze via het achterraam op eigen kracht verlaten. De 18-jarige bestuurder uit Zaandam, werd naar het AMC in Amsterdam gebracht.Twee mannen, die op de achterbank hadden gezeten werden naar ziekenhuis De Heel in Zaandam vervoerd. De vierde inzittende van deze auto, een eveneens 18-jarige man uit Zaandam, die naast de bestuurder had gezeten, zat bekneld en kon pas na ongeveer een uur door de brandweer worden bevrijd. Hij werd naar het VU ziekenhuis in Amsterdam overgebracht. Ook de 36-jarige bestuurster uit Koog aan de Zaan van de tweede auto raakte daarin bekneld en kon door de brandweer pas worden bevrijd toen het dak van haar auto werd verwijderd. Ook zij werd naar het VU ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Het ongeluk gebeurde toen de bestuurder uit Zaandam, komende uit de richting Zaandijk, net na de kruising met de Leliestraat op de linkerrijstrook rijdend door onbekende oorzaak begon te slingeren. Daarop sloeg de auto over de kop en schoof via de middenberm naar de rijbaan voor het tegemoet komende verkeer. Daar werd de auto aangereden door de bestuurster uit Koog aan de Zaan. Tijdens het ongeval regende en hagelde het hevig, waardoor het zicht ernstig werd belemmerd. De politie rook een dranklucht bij de inzittenden van het eerste voertuig. Daarom werd later een bloedproef van de bestuurder afgenomen. Het is echter nog onduidelijk of de bestuurder ook daadwerkelijk alcoholhoudende drank had gebruikt. Bij het ongeval kwamen o.a. vijf ambulances, twee hulpverleningsvoertuigen van de brandweer en de traumaheli ter assistentie ter plaatse. De provincialeweg werd in beide richtingen gedurende enige uren voor alle verkeer afgesloten.


**
15:20 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, METEORENWEG

Motor gestolen
Tussen vrijdag 17.30 uur en zaterdag, 14.00 uur werd een motor gestolen. Het betreft een rode Honda GT650 Hawk met het kenteken MK-63-XJ. De motor stond met een stuurslot en een kabelslot om een lantaarnpaal afgesloten.


**
15:58 19-OKT-02
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Jeugdige winkeldievegges zeer agressief
Twee 14-jarige meisjes uit Purmerend en Zaandam sloegen en trapten het winkelpersoneel van een kledingwinkel, toen zij op winkeldiefstal werden betrapt. Een verkoopster werd daardoor licht gewond aan een hand. Ook tegenover de gewaarschuwde politie gedroegen zij zich zeer agressief, zodat beide meisjes in de boeien moesten worden geslagen. Zij werden aangehouden en op het politiebureau in verzekering gesteld. Een verkoopster had de meisjes in een kleedhokje betrapt, toen zij kleding uit de winkel in hun zakken en een tas stopten. Ook werd op beide verdachten kleding uit een andere winkel aangetroffen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig was.


**
21:17 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, CENTRUMLAAN

Gewapende overvallers stelen kassaladen
Twee totnogtoe onbekende overvallers sloegen een groot ruit aan de zijkant van een supermarkt met een zware voorhamer aan diggelen. De supermarkt was op dat moment reeds gesloten, maar er was nog personeel aanwezig voor werkzaamheden. Vervolgens drongen zij de supermarkt binnen en bedreigde één van hen de bedrijfsleider en een personeelslid met een vuurwapen. Zij moesten beiden op de grond gaan liggen. De bedrijfsleider was juist bezig geweest een kar met kassaladen naar de kluis te brengen en bevond zich nog bij die kar. De andere overvaller deed vervolgens een aantal kassaladen in door de overvallers meegebrachte sporttassen. Daarna vluchtten de overvallers weg met de tassen en verlieten de supermarkt weer door het stuk geslagen raam. Zij reden beiden weg op een zilverkleurige bromscooter. Deze scooter is even later met draaiende motor aangetroffen in de tuin van een woning op de hoek van de Amazonelaan en de Limbostraat te Purmerend. Van de daders ontbreekt op dit moment ieder spoor. Het is nog onbekend hoeveel geld de daders hebben buitgemaakt. De dader met het vuurwapen was ongeveer 20 a 24 jaar oud en tussen de 1.85 m en 1.90 m lang. Hij had een licht getinte huidskleur en een lichte snor. Hij droeg een spijkerbroek, sportschoenen en een licht groen sportjack met capuchon. Hij had een donkerkleurige sjaal voor zijn mond gewikkeld. Hij sprak nagenoeg accentloos Nederlands. De andere dader was ongeveer 18 a 22 jaar oud en tussen de 1.75 m en 1.80 m lang. Ook hij had een licht getinte huidskleur. Een deel van zijn gezicht was achter een masker verborgen. Hij droeg een zwarte driekwart winterjas. Deze dader heeft niet gesproken. De politie verzoekt eventuele getuigen te bellen met tel.nr. 0900-8844. De politie wil vooral graag weten of mensen de daders hebben gezien, toen zij de bromscooter achterlieten, of zij daarna al of niet van een ander voertuig gebruikt hebben gemaakt en in welke richting zij zijn weggevlucht.


**
21:27 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, MERCURIUSWEG

Dronken automobiliste veroorzaakt aanrijding
Een 47-jarige bestuurster van een personenauto veroorzaakte een aanrijding met de auto van een 23-jarige man uit Zuidoostbeemster. Na de aanrijding reed de vrouw door, maar keerde na enige tijd naar de plaats van de aanrijding terug. De gewaarschuwde politie constateerde alcoholgebruik, waarna de vrouw aan het bureau moest blazen. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 960 ug/l, bijna vier en half maal zoveel als is toegestaan. Haar rijbewijs werd ingevorderd en verder kreeg zij een proces-verbaal voor de aanrijding, het doorrijden na de aanrijding, het alcoholgebruik en een rijverbod van 12 uur.


**

01:00 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, HOUTVELDWEG

Alcomobilist vliegt uit de bocht
Een 21-jarige alcomobilist uit Amsterdam vloog uit een bocht in de weg en ramde een reclamebord. Twee even later passerende automobilisten kregen ieder een lekke band, doordat zij over de scherven van het reclamebord reden. De Amsterdammer had gedronken en blies aan het bureau 405 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal voor de aanrijding en het alcoholgebruik en een rijverbod van drie uur.


**

01:49 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, OPERA

Man mishandeld door twee jongens
Een 52-jarige man uit Zaandam werd door twee onbekende jongens mishandeld, toen hij zijn hond uitliet. Het slachtoffer liep daarbij diverse zwellingen op aan zijn hoofd en scheenbeen, een snee onder zijn oog, een dikke lip en een bloedneus. De man riep zijn hond, waarna de jongens op hem af kwamen. Eén van de jongens schopte hem tegen zijn scheenbeen, waardoor de man kwam te vallen. Vervolgens sloegen en schopten de jongens de man. Daarna hield één van de jongens de armen van het slachtoffer op zijn rug, waarna de ander hem in het gezicht sloeg. De politie hield een zoekactie in de omgeving, maar heeft de daders niet meer aangetroffen. De aanleiding van de mishandeling is onduidelijk. Er is een onderzoek gestart naar de identiteit van de daders.


02:34 20-OKT-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, LEEGHWATERSTRAAT

Woninginbreker betrapt
Een 36-jarige man uit Koog aan de Zaan werd door de politie aangehouden in een woning waarin de man had ingebroken. De politie had een melding gekregen dat men glasgerinkel had gehoord. Ter plaatse bleek de ruit van de voordeur van een woning te zijn ingeslagen troffen de agenten de verdachte daarin aan. Hij werd overgebracht naar het bureau in ingesloten. Een schroevendraaier, die de verdachte bij de inbraak had gebruikt, werd in beslaggenomen.


**

02:38 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, DS MARTIN LUTHER KINGWEG

Dronken bestuurder rijdt drie auto's aan
Een 20-jarige bestuurder uit Zaandam heeft in de bocht naar de Zuidervaart twee geparkeerde auto's aangereden. Eén van deze auto's schoot door en beschadigde een derde auto. De bestuurder verklaarde dat hij moest uitwijken voor een slingerende bromfietser, waardoor hij tegen de auto's botste. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 430 ug/l, bijna twee keer zoveel als is toegestaan. Hij kreeg een rijverbod van vier uur. Tevens wordt er een proces-verbaal opgemaakt.


**
04:29 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, HEMKADE

Drugshandelaar aangehouden
Een 21-jarige man uit Leiderdorp werd aangehouden, omdat hij bij een houseparty wikkels cocaïne, XTC pillen en GHB bij zich had. De man werd betrapt door beveiligingspersoneel van de party en aan de politie overgedragen. Hij werd aan het politiebureau ingesloten.


**
04:42 20-OKT-02
LOC: PURMEREND, KOEMARKT
06:24 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, DAM

Rustige weekendnachten
De weekendnachten zijn rustig verlopen. Er deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. Wel werden in Zaandam 32 bekeuringen voor diverse verkeersovertredingen uitgereikt en kregen drie wildplassers een proces-verbaal.


**
09:45 20-OKT-02
LOC: WEST BEEMSTER, JISPERWEG

Hoofdwond na aanrijding
Een 79-jarige voetgangster uit West Beemster werd met een hoofdwond naar het Waterland ziekenhuis gebracht na een aanrijding. Een 58-jarige bestuurder van een bestelauto uit Middenbeemster reed op een parkeerterrein van een kerk achteruit en zag daarbij de vrouw over het hoofd.


**

10:59 20-OKT-02
LOC: ZAANDAM, KLOOSTERVEN

Autodief aangehouden
Een 35-jarige man uit Wormerveer werd aangehouden, omdat hij in een gestolen auto reed. De auto had de aandacht getrokken van een surveillance-eenheid, die de bestuurder wilde controleren. Daarop ging de Wormerveerder er met hoge snelheid vandoor. Om de achtervolgende politieauto kwijt te raken reed de man zelfs dwars door het Darwinpark. Uiteindelijk kon de bestuurder op het Kloosterven worden klemgereden. De auto bleek een paar dagen eerder in Koog aan de Zaan te zijn gestolen. De verdachte werd ingesloten.


**
Verkeerscontroles

Alcohol
21:47 18-OKT-02
LOC: OOSTZAAN, A8
Een 29-jarige automobilist uit Amsterdam blies 355 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van drie uur.

02:26 19-OKT-02
LOC: VOLENDAM, PLUTOSTRAAT
Een 27-jarige automobilist uit Volendam blies 765 ug/l. Rijbewijs ingevorderd. Proces-verbaal en rijverbod van negen uur.

04:44 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, HERENGRACHT
Een 38-jarige automobilist uit Purmerend blies 295/ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van twee uur.

05:29 19-OKT-02
LOC: PURMEREND, JAAGWEG
Een 37-jarige automobilist uit Zuidoost Beemster blies 545 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van vijf uur.

19:35 19-OKT-02
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, RAADHUISSTRAAT
Een 57-jarige bromfietser uit Zaandijk blies 440 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van vier uur.

Snelheid

15:57 18-OKT-02
LOC: WORMERVEER, PROV.WEG WESTZAAN WEST GRAFTDIJK

Tussen 14.30 en 15.45 uur
Aantal gecontroleerde voertuigen 760
Aantal overtredingen 3 = 0,4%
Toegestane snelheid 80 km/uur
Hoogst gemeten snelheid 91 km/uur

18:00 18-OKT-02
LOC: DEN ILP, DEN ILP

Tussen 14.30 en 17.30 uur
Aantal gecontroleerde voertuigen 830
Aantal overtredingen 62 = 7,5%
Toegestane snelheid 50 km/uur
Hoogst gemeten snelheid 103 km/uur

21:26 18-OKT-02
LOC: WORMERVEER, PROV.WEG WESTZAAN WEST GRAFTDIJK

Tussen 19.15 en 21.15 uur
Aantal gecontroleerde voertuigen 1310
Aantal overtredingen 27 = 2%
Toegestane snelheid 100 km/uur
Hoogst gemeten snelheid 125 km/uur

10:13 20-OKT-02
LOC: BEETS, PROVINCIALEWEG N247

Tussen 13:15 en 14.00 uur
Aantal gecontroleerde voertuigen 170
Aantal overtredingen 7 = 4,1%
Toegestane snelheid 80 km/uur
Hoogst gemeten snelheid 99 km/uur

10:17 20-OKT-02
LOC: DEN ILP, DEN ILP

Tussen 14.30 en 15.50 uur
Aantal gecontroleerde voertuigen 310
Aantal overtredingen 40 = 12,9%
Toegestane snelheid 50 km/uur
Hoogst gemeten snelheid 77 km/uur


---