Amsterdam RAI

MotoRAI 2002
20 okt 2002

SUCCESVOLLE 22ste MOTORAI: 45.060 bezoekers op MotoRAI 2002

De 22ste editie van de MotoRAI, die van 17 tot en met 20 oktober plaatsvond in Amsterdam RAI, heeft in totaal 45.060 bezoekers getrokken. Daarmee is het evenement zeer succesvol afgesloten. Zowel exposanten als bezoekers toonden zich positief over het feit dat de MotoRAI weer op haar oude locatie, Amsterdam RAI, terug is. Op MotoRAI 2002 presenteerden ruim 100 exposanten hun nieuwste motormodellen en de laatste nieuwtjes aan motorliefhebbers uit het hele land.

Goede sfeer, geïnteresseerd publiek Een inventarisatie onder de exposanten over het verloop van MotoRAI 2002 levert een positief resultaat op. Aangezien de MotoRAI sinds 1999 niet meer had plaatsgevonden, waren de verwachtingen hooggespannen. Mart van Trigt, directeur van Nerons, aanbieder van kleding, helmen en accessoires: Wij zijn heel tevreden over deze MotoRAI. Het was kwalitatief een goede beurs waar zowel dealers als consumenten zich zeer positief over uitgelaten hebben. Het is goed dat de MotoRAI weer terug is in de RAI. Ook de importeurs van de diverse motormerken waren zeer te spreken over deze editie. Wij hebben een hele goede beurs achter de rug, aldus Harald Westenberger, Manager After Sales van Honda Nederland. Het publiek was zeer geïnteresseerd in onze nieuwe modellen. Minstens zo belangrijk vind ik de positieve sfeer die op het evenement hing. Mark Op de Beeck, marketingmanager van Harley Davidson Benelux sluit zich hier bij aan: Absoluut positief. Zowel het aantal bezoekers als de kwaliteit van het publiek was boven verwachting. We hebben veel potentiële kopers voor onze motoren op de stand gehad. Niet alleen voor de Harley Davidsons, maar ook voor het wat onbekendere merk Buell was volop belangstelling.

Trouwe bezoeker en nieuw publiek vindt weg naar MotoRAI De belangstelling van de bezoekers ging met name uit naar toermotoren en sportieve wegmotoren. Meer dan de helft van het publiek kwam specifiek voor dat segment. Zon 10% van alle bezoekers kwam primair voor de off-roadmotoren en eveneens 10% had met name interesse voor de tentoongestelde cross- en racemotoren. Ook choppers blijven met 13% belangstelling nog altijd populair. Tegelijkertijd vormen kleding, onderdelen, helmen en accessoires een belangrijke reden voor een bezoek.
Ruim een kwart van de bezoekers bezocht de MotoRAI voor het eerst en 60% was aanwezig op MotoRAI 99 of eerdere edities. Daarmee kan gesteld worden, dat naast een meerderheid van trouwe bezoekers, de MotoRAI zich dit jaar mocht verheugen in de belangstelling van veel nieuwe bezoekers. Aangezien ruim 70% aangeeft ook volgend jaar de beurs (waarschijnlijk) weer te willen bezoeken, lijken de vooruitzichten voor 2003 gunstig.

Proefrijden populair
Van de verschillende activiteiten die tijdens het evenement georganiseerd werden, was vooral het proefrijden een groot succes. De belangstelling hiervoor was ondanks het bij vlagen zeer slechte weer bijzonder groot. We hebben alleen maar positieve reacties gehad, vertelt Arjan Everink, motorrij-instructeur bij de KNMV, organisator van het proefrijden. Onder de deskundige begeleiding van 24 instructeurs van de KNMV profiteerden honderden bezoekers van de mogelijkheid diverse typen en merken motoren uit te proberen. In kleine groepjes maakten zij half uur durende tochten door de omgeving van Amsterdam. De Hall of Fame van de Stichting Historische Motor Documentatie was een publiekstrekker van formaat in de Randstadhal. Motorliefhebbers bekeken uitgebreid de overzichtstentoonstelling van oude racemotoren met historische achtergrondinformatie. Op zondagmorgen 20 oktober verzamelden zich honderden motorrijders voor de traditionele MotoRAI Bikers Parade. Onder politiebegeleiding trok de indrukwekkende stoet door Amsterdam, wat voor veel verbaasde en bewonderende blikken van wandelaars, fietsers en automobilisten zorgde.

RAI GT-Award 2002
Tijdens de officiële opening van de MotoRAI op woensdagavond 16 oktober, reikte Dick van Beek, voorzitter van het bestuur van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging, de RAI GT-Award 2002 uit. Deze prijs zal voortaan jaarlijks zijn weg vinden naar iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de motorbranche. Dit jaar viel de eer te beurt aan Coen Verburg, voormalig hoofdredacteur van het blad Moto 73. Dick van Beek prees het enthousiasme en de professionaliteit waarmee Coen Verburg gedurende tientallen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de motorbranche.

Amsterdam, 20 oktober 2002