Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht


---
Hilversum, 20 oktober 2002

Gemiddelde score van 34 procent; 1,5 miljoen kijkers Het Nationale Verkeersexamen: verkeerskennis flink voor verbetering vatbaar

Anderhalf miljoen kijkers hebben gisteravond Het Nationale Verkeersexamen op SBS 6 gevolgd. Onder hen waren vooral kijkers in de leeftijdscategorie 20 tot en met 49 jaar. In een tweeënhalf uur durend programma op SBS 6 en de website van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) deden zij een officieel theorie-examen voor de personenauto. De deelnemers moesten minimaal 45 van de 50 vragen goed beantwoorden om te slagen, dezelfde norm als bij de theorie-examens van het CBR. Van de 15.000 deelnemers die via SMS en een 0900-nummer deelnamen, slaagde 31 procent. Slechts 173 deelnemers maakten een foutloos examen. Op de website van het CBR slaagde van de 3.000 deelnemers 37 procent. In de studio, waar vooral bekende Nederlanders en beroepschauffeurs aanwezig waren, slaagde 57 procent. De vragen en antwoorden zijn nog twee weken te zien op www.cbr.nl, de website van het CBR.

De score van de deelnemers aan Het Nationale Verkeersexamen is ruim twintig procent lager dan het gemiddelde tijdens de theorie-examens voor de personenauto in de centra van het CBR. In de eerste helft van dit jaar slaagde in de 32 examencentra van het CBR gemiddeld 56,8 procent voor het theorie-examen voor de personenauto. Nooit eerder werd op zo grote schaal de verkeerskennis van Nederlanders getoetst. Het CBR vindt de grote belangstelling bemoedigend. Wat het exameninstituut betreft is het een belangrijk argument om extra aandacht aan het opfrissen van de verkeerskennis te besteden.

Het 75-jarige CBR wilde met het programma in zijn jubileumjaar bijdragen aan verbetering van de verkeersveiligheid. De verkeerskennis bij rijbewijsbezitters neemt in de loop der jaren af. Een regelmatige opfrisbeurt van de theoriekennis kan daarin verandering brengen. Het CBR is er dan ook voorstander van dat elke rijbewijsbezitter bij de tienjaarlijkse vernieuwing via een website, een cd-rom of op papier oefenmateriaal krijgt aangeboden.

Voor de vier bekende Nederlanders Robine van der Meer, Kelly van der Veer, Bart Chabot en Henk Westbroek was Het Nationale Verleersexamen hun officiële theorie-examen. Onder vergelijkbare condities als in de examenzaal bij het CBR zakte Kelly en vertrokken de andere drie direct na de uitslag met drie CBR-examinatoren vanuit de studio voor een officieel praktijkexamen in Hilversum. Bij terugkeer in de studio kregen Robine, Bart en Henk te horen dat zij geslaagd waren.


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon 06-55 140 810 of (070) 372 05 08.