---

Ministerie van Defensie



---

Judokas Vriezema en Zwiers wereldkampioen!

20-10-2002

Bij de Militaire Wereldkampioenschappen Judo in Peking (China) hebben Danielle Vriezema en Claudia Zwiers vandaag (20 oktober) en gisteren de wereldtitel veroverd in hun gewichtsklassen. Olympisch kampioen Mark Huizinga haalde een zilveren medaille. Eerder al had Dennis Meijer voor een bronzen medaille gezorgd.

Eerste-luitenant Danielle Vriezema (Koninklijke Landmacht) trad zaterdag in de klasse tot 63 kilogram als eerste aan tegen de Chinese Yang. Met een prachtige heuptechniek wist ze de winst naar zich toe te trekken. De Hongaar Czizmadia was haar volgende tegenstandster. Ook deze kon ze na een tactische opening met een binnenwaartse haak afsluiten met haar linkse heuptechniek. In de finale ontmoette Danielle Vriezema de Oostenrijkse Heill, die eerder had gewonnen van wachtmeester Joan Havezaat (Koninklijke Marechaussee). Met sterk judo wist Vriezema de Oostenrijkse in de laatste seconden van de wedstrijd pakken met een yuko.

Wachtmeester Claudia Zwiers (Koninklijke Marechaussee) haalde haar gouden medaille vandaag door in een zeer spannende finale de Italiaanse Lucia Morica met een koka te verslaan in de verlenging (golden score). In de halve finale had ze de voor eigen publiek spelende Chinese Liang Zhenxia naar de herkansingen verwezen.

De wereldkampioenschappen waren voor eerste-luitenant Mark Huizinga (Koninklijke Luchtmacht) een kans om een zesde (!) militaire wereldtitel te behalen. Na overwinningen op de Hongaar Hadfi, de Uzbeek Baymatov en de Italiaan Sorelli kwam de Olympisch kampioen in de finale uit tegen de Koreaan Sung Ha Choi. Huizinga kwam voor met yuko en wazari en wilde de partij afmaken met ippon. Een aanval met een beenhaak mislukte echter waardoor de Koreaan de aanval kon overnemen. Een prachtige armworp bezegelde de partij en de Koreaan won met ippon. Voor Huizinga restte het zilver en de wetenschap dat hij bij zes militaire wereldkampioenschappen in het individuele toernooi slechts een enkele partij verloor, een unieke prestatie.

De overige Nederlandse deelnemers vielen in Peking niet in de prijzen. Naar verwachting keert het militaire judoteam morgen terug. (Foto'S: Fabienne Bruys)

Foto: Daniëlle Vriezema (Fabienne Bruys) Foto: Claudia Zwiers (Fabienne Bruys)