Wageningen Universiteit

Persbericht

8 oktober 2002, nr. 063

Wageningse Wetenschapsdag in het teken van veiligheid

Hoe kom je aan een voedselallergie, hoe vermijd ik RSI en wanneer spreken we van een echte ramp? Zulk soort vragen staan centraal op de Wetenschapsdag die Wageningen UR zondagmiddag 20 oktober van 12 tot 17 uur organiseert in het kader van de nationale Wetenschap en Techniekweek. Deze publieksdag vindt plaats op De Leeuwenborch, gebouw 201, Hollandseweg 1 in Wageningen. De jaarlijks terugkerende Wetenschapsdag is bestemd voor een breed publiek van jong tot oud en draagt dit jaar het thema Veiligheid.

Op deze dag kunnen bezoekers een kijkje nemen in het onderzoek- en onderwijsgebouw De Leeuwenborch. Medewerkers van Wageningen UR bieden bezoekers de kans zich een goed beeld te vormen van verschillende vormen van veiligheid en onveiligheid. Zo kunnen bezoekers internetten en daarbij zelf zien hoe hoog hun spierspanning is. Dit is belangrijk bij het vermijden van RSI, een van de grote problemen van deze tijd. Verder kan men een geurfilter testen en ontdekken wat er allemaal komt kijken bij onderzoek in de toppen van het tropisch regenwoud. Naast onderzoeksdemonstraties zijn er wetenschapsfilms en lezingen over allergieën en consumentengedrag. Voor het welbekende pretlab voor kinderen vanaf 6 jaar is een speciale ruimte ingericht. De wetenschapsdag is, kortom, dé gelegenheid om een kijkje bij Wageningen UR te nemen. De dag is gratis toegankelijk voor iedereen.

Lezingen
In de grote collegezaal op de begane grond van de Leeuwenborch wordt een viertal lezingen gehouden door wetenschappers van Wageningen UR: 13.00 uur: Prof.dr. Michiel Korthals (Toegepaste Filosofie, Wageningen Universiteit)
Voedsel en veiligheid
14.00 uur: Prof.dr.ir. Georg Frerks (Rampenstudies, Wageningen Universiteit)
Rampen en hulp bij rampen
15.00 uur: Prof.dr.ir. Huub Savelkoul (Allergie Consortium Wageningen)

Voedselallergie: hoe kom je er aan en hoe kom je er af? 16.00 uur: Prof.dr.mr. Bernd van der Meulen in samenwerking met mw.dr. Marieke Lugt (Recht en bestuur, Wageningen Universiteit) Veiligheid en Recht

Onderzoekspresentaties
Hoeveel ruimte hebben rivieren tegenwoordig nodig, hoe ontstaan allergieën nu eigenlijk, hoe gevaarlijk is stank in een spaceshuttle? Dit zijn slechts enkele vragen die bij de onderzoeksstands worden beantwoord. Iedereen kan zelf proberen uit te vinden of een geurfilter werkt of niet. Is de mensenneus net zo nauwkeurig als een elektronische neus? En onderzoek in het regenwoud van Costa Rica is erg interessant, maar het is wel oppassen! Wat doen onderzoekers daar om veilig hun onderzoek uit te voeren? Ook kunt u zelf uw invloed op uw leefruimte ontdekken door een interactief spel te spelen, dat mede ontwikkeld is door de Kunstacademie Utrecht.

Pretlab voor kinderen van 6-14 jaar
Het pretlab is een speciaal voor kinderen van 6-14 jaar ingerichte ruimte waar zij onder begeleiding kunnen knutselen en proefjes doen. Zo kan er dit jaar vingerverf en tandpasta worden gemaakt. Voor elektriciens in spé kan een leugenpieper in elkaar worden gezet. Als deze af is kan je zelf ontdekken of je vriendjes liegen of niet! Voor het pretlab wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Wetenschappelijke films
Op de wetenschapsdag worden non-stop wetenschappelijke documentaires getoond over onder andere voedselveiligheid, genetisch gemodificeerde planten, communicatie tussen planten die worden belaagd door plaagorganismen en RSI.