Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht


---
Rijswijk, 12 oktober 2002

Vier bekende Nederlanders doen live op tv rijexamen

'Het Nationale Verkeersexamen' ook op internet te volgen

'Het Nationale Verkeersexamen' is zondag 20 oktober niet alleen op tv, maar ook op internet te volgen. Vanaf 21.00 uur kunnen kijkers voor het officiële theorie-examen op SBS 6 terecht en surfers op www.cbr.nl. Op deze website zijn sinds vandaag de voorbereidingen voor het programma te zien, waar vier bekende Nederlanders voor het eerst in de geschiedenis live op tv rijexamen doen. Het 75-jarige CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) wil met het programma een bijdrage leveren aan de verkeerskennis van rijbewijsbezitters. Het exameninstituut is voor de gelijktijdige vertoning van de examenvragen op zijn website een samenwerking aangegaan met internetleverancier Planet Internet. Deze zorgt dat de verwachte grote aantallen bezoekers de 50 CBR-vragen exact synchroon met de vertoning op tv kunnen volgen. Websurfers kunnen hun antwoorden op de vragen per e-mail opsturen en krijgen aan het eind van de toets hun score toegestuurd. Onder de geslaagden worden onder meer een rijadvies van een examinator, een slip-verkeerstraining en een rit in een vrachtwagensimulator verloot. Wie de toets op tv volgt, kan via sms en telefoon aan het theorie-examen deelnemen.

Voorbereidingen zijn al te volgen

Op de website van het CBR zijn sinds vandaag de voorbereidingen van 'Het Nationale Verkeersexamen' te bekijken. Zo zijn er beelden van de rijlessen van Bart Chabot, Robine van der Meer (Maaike in GTST), Kelly van der Veer (Big Brother) en zanger Henk Westbroek. Theorielessen ter voorbereiding op het theorie-examen en een tussentijdse toets ter voorbereiding op het praktijkgedeelte maken deel uit van hun opleidingstraject. De tussentijdse toets is een rijproef op driekwart de opleiding waarmee vrijstellingen van de bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen te verdienen zijn. De vier leggen komende dagen hun tussentijdse toets bij het CBR af. Alle vier hebben al eerder pogingen gedaan om voor het roze papiertje te slagen.

Officieel theorie-examen

De vier bekende kandidaten leggen 20 oktober, net als de kijker en de websurfer, eerst het officiële theorie-examen af. Slagen zij daarvoor, dan stappen zij tijdens de uitzending met een CBR-examinator in de auto voor het praktijkexamen. Na de aansluitende aflevering van Hart van Nederland komen de kandidaten terug en wordt bekend of zij geslaagd zijn. Bezoekers kunnen op www.cbr.nl een schatting maken van de kans dat de vier die avond slagen. Het CBR heeft - na overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat - speciaal voor de uitzending toestemming gegeven om 's avonds praktijkexamen te doen.


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon 06-55 140 810 of (070) 372 05 08.