Ingezonden persbericht

Veilig eten in Romeins Maastricht

Wetenschapsdag in het Natuurhistorisch Museum Maastricht

MAASTRICHT, 20021016 -- Tijdens de Nationale Wetenschapsdag op zondag 20 oktober staat in het Natuurhistorisch Museum Maastricht de nieuwe tijdelijke expositie 'Zwart Zaad' centraal. In deze expositie is te zien wat we aan de hand van plantenresten uit opgravingen in de binnenstad van Maastricht te weten zijn gekomen over o.a. de eetgewoonten van de Romeinen én de Maastrichtenaren in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

Om 14 uur houdt mevrouw Lizet Kruyff een inleiding over veilig produceren, oogsten, bewaren, verspreiden en bereiden van voedsel in de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen. In die tijd ging dat heel anders dan vandaag de dag. Zo werd van vlees dat naar de markt gebracht werd maar dat niet direct werd verkocht een poot of vleugel afgesneden voordat het de volgende dag weer op de markt mocht worden aangeboden. Pas na vier dagen - je kon het vlees dan al op afstand ruiken - mocht het niet meer worden verkocht.

Conserveren was in het pré-diepvriestijdperk een omslachtige en riskante bezigheid: inleggen in zuur, zout, zoet of alcohol en roken of drogen waren de enige methoden om voedsel wat langer te bewaren.

Er valt deze middag ook daadwerkelijk wat te proeven: Lucaanse gerookte worstjes, zoetzure uitjes volgens Romeins recept, komkommer in zout, zuur, zoet en ... (na een week) met niks. Ook is te zien hoe je Lavendel in honing conserveert.

Tijdens de Nationale Wetenschapsdag is het museum aan het De Bosquetplein extra lang geopend (van 13 tot 17 uur) en is de toegang gratis.



Ingezonden persbericht