Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Alekseev wint Essent Open

Alekseev, een jongeman van 16 jaar, heeft op indrukwekkende wijze het Essent Open gewonnen. Na zijn nederlaag tegen Friso Nijboer hervond hij zich uitstekend, met enkele goede overwinningen. Vooral in de laatste ronde tegen koploper Ian Rogers zag het er goed uit. Rogers probeerde een stuk in de aanbieding te doen, maar met schijnbaar volwassen zekerheid sloeg de jonge Alekseev alle aanvalsdreigingen af en won op techniek in het eindspel.

Voor Nederland werd het toernooi op de valreep nog een flink succes voor Dennis de Vreugt. Na een wat gelukkige overwinning in de achtste ronde - op de valreep van de uitvluggerfase, -wist hij in de laatste ronde van Friso Nijboer te winnen. Daar zag het overigens lange tijd niet naar uit. Nijboer stond met zwart beter, kon een pion winnen, maar werd slachttoffer van wat hallucinaties. Vervolgens ging het van kwaad tot erger en won de Vreugt op zijn sloffen. Met 6,5 uit 9 legde hij tot zijn eigen verrassing - en vreugde - beslag op de gedeelde tweede plaats.


---

Peter Acs zegeviert in Kroongroep Essent toernooi

Met een blitz-overwinning op Loek van Wely heeft De Hongaarse jeugdwereldkampioen Peter Acs beslag gelegd op de eerste plaats in de Kroongroep van het Essent toernooi.
Loek ging met 10. h3??

al vrij opzichtig de fout in. Na afloop keken de spelers naar 10. Pf4 hetgeen tot een moeilijke stelling leidt. Acs reageerde met 10. Ph2! En 11. Pf3!!
Het stukoffer leverde minstens eeuwig schaak op. De echte fout was echter 14. Pf4?

Hier was merkwaardig genoeg de paradoxale zet 14. Kg1! het beste. Na slaan op h3 met de dame komt 15. Pf4 met tempowinst en na 14. Lxh3 komt 15. f4!
Nu kon Acs met een werkelijke fantastische combinatie afsluiten. De slotzet 18. Lg3!! spreekt boekdelen.

De andere partij tussen Judith Polgar en Khalifman was aanzienlijk minder interessant. Khalifman had er duidelijk geen zin in en er werd snel tot remise besloten.
Dit is een wat teleurstellende aspect van de Kroongroep dit jaar.


---