Nieuw-Vlaamse Alliantie


De N-VA maakte op massaal bijgewoonde meeting het proces van 3 jaar paars-groen (20/10/02)

Met de tweede nationale N-VA-meeting, die door een 1.000-tal mensen werd bijgewoond in het Gentse Internationaal Congrescentrum, gaf de N-VA het startschot voor een actieveertiendaagse om de paars-groene goeds-nieuwsshow te counteren. De N-VA maakte er het proces van het falende paars-groene regeringsbeleid van de afgelopen drie jaar door middel van "aanklachten" van de Kamerleden Danny Pieters, Karel Van Hoorebeke en Frieda Brepoels, versterkt door getuigenissen van onafhankelijke experts. Een van die deskundigen was professor Lode Van Outryve, die brandhout maakte van de uitvoering van de politiehervorming. "Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne heeft er een chaos van gemaakt. Op het terrein heerst niets dan wantrouwen", zo luidde het. Een andere expert Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies was kritisch voor het justitiebeleid. Ook volgens de N-VA is het beloofde efficiënte justitie-apparaat er niet gekomen.

Maar de regering heeft volgens de N-VA ook gefaald op het vlak van het sociaal-economische beleid (met Vlaanderen als slachtoffer), inzake de Vlaamse staatsvorming, op Europees vlak en inzake het integratiebeleid (nationaliteitsverwerving zonder verplicht inburgeringstraject eraan gekoppeld). Volgens Kamerfractieleidster Frieda Brepoels zijn er nog nooit zoveel communautaire brandhaarden geweest. ,,We zijn nu zover dat Vlamingen en Walen het over niets nog eens worden'', aldus Brepoels. Ze vermeldde in dat verband de verkeersveiligheid, de politiehervorming, de banenplannen, het tijdskrediet, de zorgverzekering, de spijtoptanten, het jeugdsanctierecht, de wapenleveringen, overheidsbedrijven, enz...

Algemeen secretaris Kris van Dijck schetste het beeld van een partij die het goede ritme te pakken heeft. De partij heeft intussen 203 lokale afdelingen. Ongeveer een jaar na haar oprichting sloot de N-VA het wervingsjaar 2002 af met 10.469 leden. Veertig procent heeft zijn lidmaatschap voor 2003 al vernieuwd en de nieuwe campagne heeft alweer 330 volledig nieuwe leden opgeleverd, aldus Van Dijck. Op de nationale meeting werden enkele nieuwkomers voorgesteld. Onder hen bevindt zich Flor Van Noppen, Jan De Cuyper, die ontslag nam uit het Vlaams Blok en sindsdien als onafhankelijke in de Oost-Vlaamse provincieraad zetelde, Emile Daems, de ondervoorzitter van de VLD-Nijlen, Rob Geeraerts, voormalig VU-senator en een tijdje VLD-bestuurslid, en Jos Van Elslande, zoon van de voormalige minister. Ook vier mensen van het provinciaal bestuur van Vivant-Limburg en Harry Debrabandere van een lokale formatie in de gemeente Lint engageren zich in de N-VA.

In zijn slottoespraak benadrukte algemeen voorzitter Geert Bourgeois dat de N-VA aan politiek doet door hard te werken op straat en in het parlement. Hij zei genoeg te hebben van de verkleutering van de politiek. Bourgeois pleitte voor een deontologische code waardoor politici geweerd zouden worden uit spelletjesprogramma's op radio en televisie. Hij haalde ook uit naar ministers die zich als Teletubbies verkopen, een verwijzing naar het leidende viertal van de sp.a.

Voorzitter Geert Bourgeois maakte bekend dat FN-Herstal begin september een contract heeft getekend voor de levering van Minimi-machinegeweren aan de Filippijnen. Bourgeois wees erop dat er op de Filippijnen drie bloedige interne conflicten woeden en dat de mensenrechten er met de voeten worden getreden. Hij vroeg zich af of Agalev en de sp.a opnieuw gaan plooien voor de Waalse belangen "Hou voor één keer het been stijf. Geen wapens voor burgeroorlogen!", aldus Bourgeois.

In zijn slotoespraak viseerde voorzitter Bourgeois viseerde vooral de VLD, die keer op keer bewijst dat het Vlaamse belang haar gestolen kan worden. Maar de N-VA-voorzitter haalde ook uit naar CD&V. "Die partij spuit scherpe kritiek op de paars-groene meerderheidspartijen, maar in de Brusselse regering zijn het de beste maatjes. In Brussel verleent CD&V hand- en spandiensten bij de uitholling van de wettelijke tweetaligheid".

De toespraken en een fotoverslag van de 2de nationale meeting vindt u op www.n-va.be/procesvanpaarsgroen

Auteur:
Nationaal
Kris Van Dijck, algemeen secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be/procesvanpaarsgroen


---

Ledenblad
Volle Manen