NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Stoomdag

Stoomdag op 20 oktober 2002
Techniek en modelbouw in het Nederlands Textielmuseum

In nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers en met Stoommodelbouw Midden-Brabant organiseert het Nederlands Textielmuseum op zondag 20 oktober 2002 een programma rondom stoom en stroom, waarin techniek en modelbouw gepresenteerd worden in een textieltechnische omgeving.

Het Nederlands Textielmuseum is een levendig Museum in bedrijf. Het is één van de laatst overgebleven textielfabrieken van Tilburg. In de grote hal ratelen de machines. Demonstrateurs geven daarbij uitleg over spinnen, weven, breien, verven en confectie. Het museum bezit de prachtige stoommachine uit 1906 (uitvoering Louis Smulders & Co, Utrecht) die volop in bedrijf is. Er zijn gedurende het hele jaar tentoonstellingen te zien op het gebied van geschiedenis, design en kunst.

Rondom de grote stoommachine van het Textielmuseum zullen leden van Stoom Modelbouw Midden Brabant hun modellen presenteren, waaronder een speciale showman stoomtrekker van Dhr. van Geel. Kinderen kunnen die dag een modelbouwpakketje kopen en hiermee zelf aan de slag gaan. In het museum worden rondleidingen georganiseerd waarbij de nieuwste computergestuurde weef-, brei- en borduurmachines gedemonstreerd worden. De bezoekers kunnen zich verbazen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en energie. Op het voor- en achterplein van het museum zullen modelstoomtreinen rijden waarmee kinderen een ritje mogen maken.

Nederlands Textielmuseum, Petra Robben, medewerker educatie en evenementen, di. t/m do. 013-549 45 60,
e-mail petra.robben@tilburg.nl www.textielmuseum.nl. Stoom Modelbouw Midden Brabant, Leo Schoenmakers, voorzitter, 013 - 5424390


09 okt 02 16:20