Lijst Pim Fortuyn

Rotterdam - 21-10-2002
Namens de heer E.A.M. Maas te Wassenaar wordt het volgende bekend gemaakt:

De RTL 4-journalist Frits Wester heeft op vrijdag 18 oktober 2002 in het programma Barend & Van Dorp gesteld inlichtingen te hebben verkregen dat de heer E.A.M. Maas verdacht zou worden van malversaties, dat er terzake een strafrechtelijk onderzoek tegen hem zou lopen en Justitie op korte termijn een inval zou gaan doen bij de heer Maas.

Deze beschuldigingen worden door de heer Maas met klem ontkent. Het programma Barend & Van Dorp heeft zich reeds wekenlang bezig gehouden met de destabilisering van de Vereniging Lijst Pim Fortuyn en het is evident dat Frits Wester bedoelde mededeling heeft gedaan met het oog op de algemene ledenvergadering van Lijst Pim Fortuyn van de volgende dag. De heer Maas had de leiding van het interim-bestuur en het was bekend dat hij zich verkiesbaar had gesteld voor het op zaterdag gekozen bestuur.

Heden is RTL 4 Productions B.V. (Holland Media House), de producent van Barend & Van Dorp, aansprakelijk gesteld voor de als gevolg van deze valse beschuldiging geleden schade en gesommeerd om deze te rectificeren. Indien RTL 4 aan die sommatie geen gevolg geeft, zal in een spoed kort geding rectificatie worden geëist.

Frits Wester is ook persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade.

De heer Maas zal tegen Frits Wester en RTL 4 Productions B.V. daarnaast strafrechtelijk aangifte doen wegens belediging/laster.

Op zaterdag jl. is reeds op informele weg bevestiging gekregen dat de heer Maas noch een van zijn ondernemingen onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek en derhalve dat de beschuldigingen van Frits Wester aan het adres van de heer Maas vals zijn. Van die reeds op informele wijze verkregen bevestiging is aan de leiding van het Openbaar Ministerie heden officieel bevestiging gevraagd.

Amsterdam, 21 oktober 2001

(Mr O. Hammerstein)