Katholieke Universiteit Nijmegen

Veiligheid thema wetenschapsweek 2002
Debat KU Nijmegen: De veilige burger: een illusie? De Katholieke Universiteit Nijmegen organiseert op dinsdag 22 oktober in LUX in het kader van de wetenschapsweek het debat De veilige burger: een illusie? Wetenschappers van de KU Nijmegen gaan o.l.v. strafjurist Ybo Buruma met elkaar en het publiek in gesprek over de vele aspecten van veiligheid. Daarnaast zijn er op de campus van de KU Nijmegen films en een tentoonstelling rondom het thema veiligheid.

Bijna 1 op de 5 Nederlanders voelde zich vorig jaar onveilig. En dat is sinds 11 september en 6 mei alleen maar toegenomen. We hebben het over normvervaging, criminalisering van de samenleving, geweld op straat en proberen ons te beschermen door bewakingscamera's, zelfverdedigingcursussen, buurtpreventie en wijkbeveiliging. Ligt de oplossing in bijvoorbeeld een campagne voor herstel van normen en waarden, in meer blauw op straat en een hardere aanpak, of gaan we van kwaad tot erger?

Gespreksleider Ybo Buruma gaat met wetenschappers in debat over de sociale en juridische aspecten van veiligheid, de rol van de politiek en de rol die de media spelen bij het creëren van gevoelens van onveiligheid. Deelnemers zijn criminoloog/socioloog Jan Fiselier, gezinspedagoog Jan Janssens, directeur van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) Lodewijk Gunter Moor, computerdeskundige op het gebied van digitale beveiliging Bart Jacobs en bestuurskundige Michiel de Vries. Debat: de veilige burger: een illusie? Dinsdag 22 oktober 2002, 20.00 - 22.00 uur.
LUX, Mariënburg 39, Nijmegen. Toegang gratis.

Tentoonstelling
Van 16 oktober t/m 16 november is er een tentoonstelling van de fotograaf Hans Sibbelee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisde hij veel op neer tussen Amsterdam en Tiel. Zijn foto's tonen de verschrikkingen en verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog in onder meer de Betuwe en Nijmegen. Uniek zijn de beelden van de verwoeste kerken in de Augustijnenstraat en de Broerstraat in Nijmegen. Sibbelee (1915) heeft jarenlang foto's gemaakt voor het toenmalige Kunsthistorisch Instituut Nijmegen, vaak in opdracht van prof. dr. Frits van der Meer, hoogleraar Kunstgeschiedenis der Middeleeuwen. Enige jaren geleden heeft hij zijn gehele oeuvre geschonken aan het Centrum Kunsthistorische Dokumentatie en aan de opleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De tentoonstelling is verzorgd in samenwerking met de Commissie Beeldende Kunst van de KUN & UMC. Plaats: Aula, Comeniuslaan 2. Op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis.

Films
Stichting Breedbeeld/Cultuur op de Campus vertoont op donderdag 17 oktober La Haine, een film over haat en geweld jegens allochtonen. Op dinsdag 29 oktober is Enemy of The
State te zien. Deze film stelt de vraag in hoeverre de overheid de privacy van burgers mag schenden. Plaats: CC3, College-zalencomplex, Mercatorpad 1. Aanvangstijden: 19.30 uur. Toegang gratis. 18-10-2002