Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-10-2002
Politieberichten van 21/10 (13.00 uur) t/m 22/10 (07.00 uur)

Joure: snelheid
Maandag omstreeks 10.25 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Heemstede, reed met een snelheid van 171 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Achter deze auto reed nog een personenauto, die bestuurd werd door een 26-jarige inwoner van Hoorn (NH). Deze bestuurder reed met dezelfde snelheid. Ook hij kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ook ingevorderd. Beide bestuurders zijn geen bekenden van elkaar en er was geen sprake van een wedstrijd.

De Veenhoop: man valt van ladder
Maandag omstreeks 12.30 uur was een 29-jarige inwoner van Leeuwarden bij een pand aan het Eijzengapad bezig met schoonmaakwerkzaamheden. De man stond op een ladder en bevond zich op een hoogte van ongeveer 2 meter. De ladder gleed weg en de man viel op de grond. Vermoedelijk liep de man rugletsel op. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: verduistering auto
Afgelopen vrijdag bood een 27-jarige inwoner van Kollumerzwaag een auto ter reparatie aan bij een garagebedrijf aan de Roef. Van een medewerker van het bedrijf kreeg hij tijdelijk een ruilwagen mee. Toen bleek dat de kosten van de reparaties aan de auto hoger uitvielen dan de auto waard was, werd door het bedrijf contact opgenomen met de man. Deze bleek de ruilauto ondertussen te hebben omgeruild bij een garagebedrijf in Surhuisterveen. Daar had hij weer een andere auto meegekregen. Een medewerker van het garagebedrijf in Drachten, een 39-jarige inwoner van De Wilgen, heeft aangifte gedaan van verduistering. De verdachte werd niet aangetroffen en moet nog worden gehoord.

Marrum: hennepplantage
Op maandag werd rond 14.00 uur een hennepkwekerij opgerold aan de Trijetuinen. De politie vond 25 hennepplanten in de woning van een 39- jarige inwoner van Marrum. In een slaapkamer stonden 6 bakken met in totaal 25 planten. De hennepplanten werden samen met aanverwante attributen door Fryslân Milieu afgevoerd. In de woning werd tevens een scooter aangetroffen die eerder dit jaar in Drachten gestolen was. Tegen de verdachte werd proces- verbaal opgemaakt.

Lioessens: vernieling kerk
Tussen zaterdag, 09.00 uur en zondag 09.00 uur, werden enkele kerkramen vernield aan de Doarpsstrjitte. Het waren glas in lood ramen. Een 55- jarige inwoner van Lioessens deed aangifte.

Leeuwarden: alcoholcontrole
Op maandag werd omstreeks 11.00 uur een alcoholcontrole gehouden aan de Melkemastate. Een 46- jarige inwoner van Stiens blies 400 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en kreeg een rijverbod van 3 uren

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op maandag vond omstreeks 14.30 uur een winkeldiefstal plaats in een winkel aan de Snekertrekweg. De verdachte, een 71- jarige Leeuwarder nam twee doosjes vitaminen mee met een waarde 16,34. Toen hij zonder te betalen de winkel wilde verlaten, ging het alarm af. Een 43- jarige inwoonster van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Holwerd: technisch onderzoek woningbrand
Uit het technisch onderzoek naar de woningbrand aan de Ternaarderdyk van afgelopen zaterdag is gebleken dat de brand waarschijnlijk in de bijkeuken is ontstaan. De oorzaak van de brand werd niet duidelijk uit het technisch onderzoek.

Joure: aanrijdingen
Maandag vond rond 15.35 uur een aanrijding plaats aan de Leeuwarderweg. Een automobilist, een 59- jarige inwoner van Rotsterhaule, zag een bromfietser te laat. De auto trok na het stopbord richting Joure langzaam op. De bromfietser, een 18- jarige inwoner van Terherne reed op het fietspad richting Terherne. Een frontale aanrijding was het gevolg. De bromfietser heeft de huisarts bezocht en had enkele blauwe plekken op zijn been. Maandagmiddag rond 14.00 uur, reed een automobilist, een 32- jarige inwoner van Witmarsum, op de rotonde Joure richting Sneek. Hij gaf gas in de bocht na de rotonde en de achterwielen van de auto gleden weg. De auto schoot rechts de berm in, raakte een reflectorpaal en kwam in bomen/struiken tot stilstand. De bestuurder kon ongedeerd zijn auto verlaten. De auto raakte zwaar beschadigd en werd weggesleept.

Noordwolde: tanken zonder betalen
Op maandag omstreeks 15.40 uur, had een automobilist niet afgerekend nadat hij getankt had bij een benzinestation aan de Nijverheidsstraat. Er werd een verdachte aangehouden omdat het kenteken van de auto bekend was. De man, een 50- jarige inwoner van de gemeente Westellingwerf kreeg een transactievoorstel van 160,--. Een 21- jarige inwoonster van Noordwolde deed aangifte.

Sneek: aanrijding
Op maandag rond 16.50 uur vond een aanrijding plaats op de Einsteinstraat. Een fietser, een 26 -jarige inwoner van Sneek, reed achter een automobilist, een 27-jarige inwoner van Heerenveen. Ze reden vanuit de richting Joure en gingen richting Sneek. Een vrachtwagen stond stil aan de rechterzijde van de weg. De vrachtwagenchauffeur, een 41- jarige inwoner van Franeker, opende zijn linkerportier toen de auto wilde passeren. De automobilist week uit naar links en moest remmen omdat er een tegenligger aankwam. Hierdoor botste de fietser tegen de achterkant van de auto en viel op de grond. Hij raakte niet gewond. De voorvork van de fiets raakte ontzet en de auto liep schade op.

Leeuwarden: woninginbraak
Op maandag is tussen 11.00 uur en 20.20 uur ingebroken in een woning aan de Dennenstraat. De inbrekers kwamen binnen door een openslaand raam te verbreken. Er werden dvds, een dvd-speler en een videorecorder meegenomen. Een 18- jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: onder inlvoed
Op dinsdag werd rond 00.50 uur een automobiliste gecontroleerd aan de Gauke Boelensstraat. De bestuurster, een 30- jarige inwoonster van Sneek blies 270 ug/l. Ze kreeg naast een rijverbod van een uur een proces- verbaal.

Menaldum: aanrijding
Op maandag rond 16.15 uur vond een aanrijding plaats op de Bitgumerdyk. Een automobilist, een 52- jarige inwoner van Menaldum, was de controle over zijn bestelbus verloren toen hij met zijn rechterwiel in de berm kwam. De bus raakte twee bomen en kwam op de kop in de sloot tot stilstand. De bestuurder liep een wondje aan zijn hand op. De bestelbus is door een bergingsbedrijf weggesleept.

IJlst: onder invloed
Op dinsdag werd rond 00.50 uur een automobilist gecontroleerd aan de Zuidwesthoekweg. De bestuurder, een 45- jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradiel, blies 445 ug/l wat hem een proces-verbaal en een rijverbod van 4 uren opleverde. Een tweede automobilist werd hier op hetzelfde tijdstip gecontroleerd. Deze bestuurder blies 400 ug/l. Naast een proces- verbaal kreeg hij een rijverbod opgelegd van 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 880 8272