Verbond van Verzekeraars

Veel tips bij anonieme tiplijn Bel M.

Sinds de start op 4 oktober zijn er 9.500 telefoontjes binnengekomen bij de meldlijn Meld Misdaad Anoniem, Bel M.. De meldingen hebben 750 concrete tips opgeleverd voor de politie en het Verbond. Dankzij de informatie is een straatroof opgelost en zijn er enkele wietplantages opgerold. Verder zijn er veel tips toegevoegd aan strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer een moord, een schietincident en naar criminele organisaties.

De anonieme tiplijn is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC), een publiek-privaat samenwerkingsverband waarin ook het Verbond participeert. De meldlijn is onderdeel van Crimestoppers International en is in landen als Engeland, Australië en Canada al jaren een succesvolle formule om aanvullende informatie over criminaliteit te vergaren. Burgers die informatie hebben over misdaden/misdrijven zoals moord, drugshandel, brandstichting of fraude, kunnen dit anoniem melden bij de tiplijn. De meldingen komen binnen bij een landelijk callcenter. Relevante informatie wordt (anoniem) doorgegeven aan opsporingsinstanties en/of private partijen (banken en verzekeraars). Het project is van start gegaan in de politieregios Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Twente en IJsselland.

Soort meldingen
De kwaliteit van de meldingen die binnenkomen, is over het algemeen goed. In het begin hadden de mensen veel vragen over de meldlijn, maar dat is nu of nauwelijks meer het geval. De nadruk van de meldingen ligt met 40% op drugszaken. Fraude neemt 10% in beslag, diefstal 6% en de categorieën zedenmisdrijven, vreemdelingenzorg, mishandeling, bedreiging, moord/doodslag elk ongeveer 5%. Meldingen over brandstichting, overvallen, mensensmokkel, wapenhandel, vermogensdelicten, vernieling, kinderporno, milieu, verkeersongelukken en straatroof nemen gemiddeld maar 1% in.
Het Fraudeloket van het Verbond heeft tot nu toe tien goede tips binnengekregen over het omkatten van autos, fraude met autoverzekeringen en fraude met een levens- en een inboedelverzekering.
Van de politieregios waar het project van start is gegaan, heeft de regio Utrecht tot nu toe de meeste tips binnengekregen, gemiddeld 30 per week. De politie Amsterdam-Amstelland en Haaglanden kregen elk gemiddeld 25 meldingen per week en de politieregios Twente en IJsselland samen wekelijks 13 meldingen.

Bondig, oktober 2002