Gemeente Breda

Persberichten

22-10-2002

Asterdplas optimaler beheerd

Het beheer van de Asterdplas, één van de recreatiegebieden in de stad, kan beter. De Asterdplas voorziet in een aanbod aan gratis eenvoudige dagrecreatie dichtbij de woonomgeving. Maar dat is niet probleemloos. Er leven, met name bij omwonenden, nogal wat wensen. In een gebiedsplan voor de Asterdplas zijn nu diverse opties voor de toekomst belicht. In het gewenste beeld blijft de bestemming van de plas bestaan maar het beheer wordt geoptimaliseerd. Het plan is nu voor consultatie vrijgegeven.

In het gebiedsplan voor de Asterdplas wordt het gemeentelijke beleid tot nu toe geanalyseerd. Verder wordt het huidig beheer beschreven, inclusief de wensen die daarover bestaan. Daarbij is rekening gehouden met de wensen die gebruikers en omwonenden op een informatieavond hebben geuit. Het plan bevat een aantal scenarios voor het toekomstig beheer, variërend van teruggeven aan de natuur tot intensivering van recreatie op een commerciële leest. Als gewenst toekomstbeeld wordt voorgesteld het terrein voor eenvoudige dagrecreatie te behouden maar het beheer van het gebied te optimaliseren.
Omwonenden, gebruikers, medebeheerders zijn in gelegenheid tot 1 december 2003 te reageren op het conceptplan. Na de consultatie en het verwerken van de reacties wordt het plan door het gemeentebestuur vastgesteld. Wanneer het gewenste beeld bereikt wordt hangt af van de prioriteit die het plan krijgt bij de jaarlijkse toedeling van de budgetten.

De dienst Stadsbeheer van de gemeente Breda is bezig met de uitwerking van het Buitenruimteplan. In dat plan zijn voor het fysiek beheer van de stad uitgangspunten vastgesteld. Deze dienen per type gebied nader te worden geconcretiseerd. Eén van die gebieden is de categorie recreatiegebieden. In dat kader is eerder al een plan voor het beheer van het gebied Galderse meren gemaakt. Het conceptplan voor de Asterdplas is de volgende in deze reeks.

Breda, 21 oktober 2002