Gemeente Groningen

Persbericht

18,8 miljoen euro aan nieuw beleid in begroting 2003 21-10-2002

Burgemeester en wethouders van Groningen presenteren vandaag de gemeentebegroting voor 2003. De totale gemeentebegroting voor 2003 omvat 855 miljoen euro. Daarbinnen heeft het college 5,5 miljoen euro structureel en 13,3 miljoen incidenteel (eenmalig) voor nieuw beleid vrijgemaakt.

Politiek vertrekpunt voor dit college is dat het kiest voor participatie en dynamiek. Groningen moet een stad zijn waar iedereen meedoet, waar iedereen mee kán doen. Een stad waar elementaire zaken als schone en goed onderhouden straten, pleinen en parken goed voor elkaar zijn. Waar je je veilig kunt voelen in je eigen huis en je eigen buurt, en waar je veilig over straat kunt.

Maar ook een stad waar dynamiek in zit, want stilstand is achteruitgang. Als we Groningen zo mooi willen houden als het nu is, dan zal het gemeentebestuur vooruit moeten kijken en moeten investeren om bij de tijd te blijven. Een stad die het goede behoudt, maar die waar dat nodig is ook tijdig voor vernieuwing zorgt en voor nieuwe impulsen. Het college wil dit doen vanuit een open houding in de omgang met de Stadjers.

Vanuit bovenstaand vertrekpunt willen B&W de komende maanden ook de uit 1999 daterende stadsvisie Groningen, het stedelijk alternatief doorlichten en waar nodig actualiseren. Bij het invullen van de voorstellen voor nieuw beleid is het collegeprogramma 2002-2006 en de huidige stadsvisie als uitgangspunt genomen. De essentie uit de stadsvisie: een stedelijk alternatief op basis van selectieve groei en duurzaam investeren staat wat B&W betreft nog steeds overeind.

Middelen nieuw beleid
In de gemeentebegroting is voor deze collegeperiode jaarlijks een vast bedrag opgenomen voor nieuw beleid van 2,5 miljoen euro aan structurele middelen en 4 miljoen euro voor incidentele investeringen. In 2003 heeft de gemeente nog te maken met een begrotingsoverschot van 4 miljoen euro. Dit voegt het college, samen met het verwachte resultaat in 2002 van 5,3 miljoen euro, toe aan de middelen voor nieuw beleid. Daarnaast zijn er in het collegeprogramma afspraken gemaakt over het verhogen van het OZB-tarief (2,4 miljoen euro aan inkomsten) en het beschikbaar stellen van een extra budget voor verkeersmaatregelen (600.000 euro). In totaal is zo voor 2003 5,5 miljoen euro structureel en 13,3 miljoen euro incidenteel vrijgemaakt.

Bezuinigen
Nederland heeft te maken met een lagere economische groei. Voorgenomen landelijke bezuinigingen zullen ook in Groningen merkbaar zijn. Daarnaast moet ook de stad bezuinigen om te kunnen blijven investeren in nieuw beleid. Bij ongewijzigd beleid krijgt de gemeente vanaf 2004 te maken met een oplopend begrotingstekort, zo blijkt uit het meerjarenbeeld. B&W kondigden in het collegeprogramma al bezuinigingen aan van 9,5 miljoen euro. Het college verwacht volgend voorjaar concrete bezuinigingsmaatregelen te kunnen presenteren. De financiële effecten van de bezuinigingsmaatregelen zullen in de begroting van 2004 zichtbaar gemaakt worden.

Het college legt de begroting 2003 inclusief alle voorstellen voor nieuw beleid voor aan de gemeenteraad. Die behandelt de gemeentebegroting 2003 op woensdag 13 november 2002. Een week daarvoor, op 5 november 2002, komt de gemeentebegroting aan de orde in raadscommissie Financiën en Veiligheid.

Meer info: zie www.groningen.nl
Klik daar op `Digitaal gemeentehuis' en kijk onder `Beleid'