Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Hoogeveen 22-10-2002
Inbraakpoging Nederlandse Bank professioneel voorbereid Dirk Neef 0651557950

HOOGEVEEN Op donderdag 10 oktober is geprobeerd in te breken in het filiaal van de Nederlandse Bank aan de Schutlandenweg in Hoogeveen. De politie gaat er van uit dat dit het werk is van een groep professionele zware criminelen. Uit het politieonderzoek blijkt dat alles ruim van tevoren is voorbereid. Men heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van twee in het westen van het land gestolen autos. De politie hoopt door informatie van burgers de daders op het spoor te komen.

Op donderdag 10 oktober omstreeks 10.00 uur klom een onbekend aantal gemaskerde verdachten aan de achterzijde van de Nederlandse Bank via een aluminium ladder op een plat dak. Mogelijk dat zich meer verdachten hebben opgehouden in de omgeving van de bank. Een poging om hierna het gebouw binnen te dringen mislukte door de buitengewoon inbraakveilige constructie van het gebouw.

Kort voor 10.00 uur is bij de bank een donkergekleurde terreinwagen gezien met een aluminium ladder op het dak. Na de mislukte inbraakpoging zijn de verdachten gevlucht, waarschijnlijk in deze terreinwagen. Even later werd op het zogenaamde NAM-weggetje, een zijweg van de Zuidwoldigerweg in Hoogeveen vlak voor het viaduct met de A-28, een donkergekleurde terreinauto in brand gestoken. De politie neemt aan dat dit de vluchtauto is geweest en dat de inzittenden daar zijn overgestapt in een andere auto. De uitgebrande auto, een Nissan Patrol Wagon, is enkele maanden terug gestolen in het westen van ons land.

Begin vorige week is op de parkeerplaats van de tennisvereniging HLTC aan de Hoogeveenseweg in het Spaarbankbos in Hoogeveen een donkergroene bestelauto aangetroffen. Deze auto, een Dodge Ram Van, is gestolen in het westen van het land. De politie houdt er rekening mee dat er een verband is tussen deze auto en de poging tot inbraak bij de Nederlandse Bank.

Vermoedelijk hebben de daders zich enige tijd in Hoogeveen of omgeving opgehouden en hebben daarbij gebruik gemaakt van de donkergekleurde Nissan Patrol, de groene Dodge Ram Van en waarschijnlijk nog andere autos. Het wordt niet uitgesloten dat de daders in Hoogeveen of omgeving hebben overnacht.

Soortgelijke terreinwagen als die is gezien bij de bank en later is uitgebrand.

De Dodge die is aangetroffen in het Spaarbankbos.

Vragen

Tot op heden zijn de daders onbekend en nog voortvluchtig. De politie is volop bezig met het onderzoek en heeft de volgende vragen:
-Wie heeft op donderdag 10 oktober of in de weken daaraan voorafgaande, in de omgeving van de Nederlandse Bank aan de Schutlandenweg in Hoogeveen, een donkerkleurige terreinwagen, een donkergroene bestelauto, andere verdachte autos of verdachte personen gezien.

-Wie kan informatie verstrekken over verblijf- of overnachtingsplaatsen van personen die in verband met deze autos zijn te brengen.

-Wie heeft op donderdag 10 oktober een donkergekleurde Nissan Patrol gezien met een ladder op het dak.

-Wie mist een aluminium schuifladder van het merk Centrum of heeft deze recent verkocht aan personen die in verband te brengen zijn met één of meer van de genoemde autos

Informatie of reactie kunnen telefonisch worden doorgegeven aan de politie in Hoogeveen, Telefoon: 0528 295036 of 0528 295027