Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS teleurgesteld over reactie bonden op eindbod CAO NS Reizigers 22 oktober 2002
Ik begrijp het echt niet en kan er dus ook geen begrip voor opbrengen, reageert directeur P&O Han Noten van NS Reizigers teleurgesteld op het afwijzen van het CAO eindbod door de vakbonden. Ik wacht vol spanning de ledenraadplegingen af, aldus Noten. FNV, CNV en VVMC hebben aangekondigd het CAO eindbod met een negatief advies aan hun leden voor te leggen. VHS legt het CAO eindbod neutraal voor.

NS Reizigers heeft een loonbod gedaan van 3% per 01-01-2003 en 1,5% per 01-01-2004. We hebben ons uiterste best gedaan en er ligt een goed loonbod, helemaal gezien de huidige omstandigheden waarin het bedrijf verkeert. Een hoger loonbod is niet verantwoord, zeker niet met betrekking tot de hogere tarieven die we van de reiziger vragen en de grote interne bezuinigingen.

Naast het loonbod heeft NSR vergaande voorstellen gedaan om de CAO te moderniseren. Door middel van een uitgebreid keuzeplan kunnen medewerkers bijvoorbeeld korter of langer gaan werken. NSR wil in de toekomst ook naar een vijfploegensystematiek. Hierdoor worden zaken als het opnemen van verlof beter geregeld en kunnen voor ouderen minder belastende roosters worden opgesteld. Werknemers vanaf 55 jaar kunnen in het huidige voorstel 4 x 8 uur gaan werken. NS wil werkzekerheid voor rijdend personeel regelen tot 2010 in ruil voor werkflexibiliteit.

Han Noten: Als ik heel hard nadenk, geloof ik dat het alleen om geld gaat en daar baal ik enorm van.