Waterschap Hunze en Aa's


Philips licht vaten uit het Ceresmeer

Op maandag 21 oktober is het vooronderzoek naar de precieze locatie van een aantal vaten in het Ceresmeer te Stadskanaal gestart. Op dinsdag en woensdag zullen de gelokaliseerde vaten onder water worden geplaatst in overmaatse vaten. Vervolgens worden de vaten op donderdag en vrijdag naar boven gehaald en getransporteerd naar het terrein van Philips. Daar zullen ze in een aparte ruimte worden geopend.

Philips heeft een vergunning gehad om in het Ceresmeer afvalstoffen te storten. Dit is deels gebeurd in de vorm van vaten. Vanaf 1965 tot 1975 heeft Philips het Ceresmeer gebruikt als stortplaats. Uit onderzoek naar de kwaliteit van het water van het Ceresmeer is gebleken dat er een sterk verhoogde concentratie Barium is aangetroffen. Het onderzoek meldt voorts dat er van andere stoffen geen verhoogde concentraties zijn aangetroffen.

Een gespecialiseerd bedrijf (DucDiving BV uit Urk) heeft de bodem van het Ceresmeer in augustus gescand. Op basis van dit onderzoek is een aantal objecten gesignaleerd. Uit een dergelijk scanonderzoek valt niet direct op te maken of het object een vat is. Daarvoor is nader onderzoek vereist. Afgelopen maandag heeft een duikteam een video-inspectie uitgevoerd. Op basis van deze inspectie worden de precieze locaties van vaten aangegeven. Via markeringsboeien wordt de locatie aan het wateroppervlak zichtbaar.

Nadat de locaties zijn gepreciseerd zal een delegatie van de buurtbewoners aangeven welke vaten naar boven zullen worden gehaald. Dinsdag en woensdag maken duikers de aangewezen vaten los. Deze vaten worden onder water geplaatst in overmaatse vaten. Deze vaten zullen op donderdag en/of vrijdag via luchtzakken boven water worden gebracht.

Op donderdag en vrijdag zullen de vaten in een aparte onderzoekscontainer (op het terrein van Philips) worden geopend. Vervolgens zal een quick scanonderzoek worden uitgevoerd naar de aanwezige stoffen in het vat. In verband met de veiligheid worden de vaten in een aparte ruimte geopend. De mensen die de vaten openen zijn gekleed in zogenaamde gaspakken. Via een directe opname kunnen omwonenden en de pers het openen en het quick scan onderzoek volgen. De procedure rond het openen van de vaten is als volgt. Steeds zal maar een vat aanwezig zijn in de container. Dat vat wordt geopend en onderzocht op de aanwezigheid van bepaalde stoffen die Philips medio de jaren zestig heeft gebruikt tijdens de productie van beeldbuizen. Verwacht wordt dat het openen en onderzoeken van alle negen vaten minimaal achttien uur in beslag zal nemen.

Zie ook: Philips start vooronderzoek naar inhoud vaten Ceresmeer