Vereniging van Effectenbezitters


Blauwe Bord voor Joop Janssen

22-10-2002

Tijdens de 24ste Dag van het Aandeel die op 24 oktober a.s. zal plaatsvinden, zal het Blauwe Bord worden uitgereikt aan Joop Janssen, de op 31 augustus jongstleden teruggetreden bestuursvoorzitter van Heijmans.

Het Blauwe Bord wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, instelling of onderneming die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het belang van aandeelhouders. In het verleden werd deze prijs onder meer uitgereikt aan Frits Bolkestein en Gerrit Zalm.

Bij de beursgang op 17 september 1993 was de heer Janssen lid van de Raad van Bestuur en in juni 1995 volgde hij Jan Heijmans als bestuursvoorzitter op. Het gedrag van Heijmans als beursfonds is in vele opzichten een voorbeeld voor andere beursgenoteerde bedrijven en small caps. Heijmans ging tegen een bescheiden waardering (zes keer de winst) naar de beurs. Het bedrijf gebruikte aandelenemissies om overnames te plegen en is in het tijdperk Janssen uitgegroeid tot een grote speler op de Nederlandse bouwmarkt. Een reeks kleinere overnames en de overname in 2000 van IBC, gekoppeld aan autonome groei hebben het bedrijf gebracht tot een omzet van 2,3 miljard euro in 2001 (1993: 0,5 miljard euro). Aandeelhouders hebben in tegenstelling tot veel recente overnames sterk geprofiteerd van deze expansie. Sinds de beursgang is de winst per aandeel van Heijmans verzesvoudigd en de koers vervijfvoudigd. De winst per aandeel is met 24,6 procent per jaar toegenomen.

Naast de goede operationele cijfers heeft de heer Janssen zich ook sterk ingezet voor een goede communicatie met aandeelhouders. Heijmans zette duidelijke en ambitieuze doelstellingen en realiseerde deze. Voorts werden strategie en de onderneming door goed investor relations beleid onder de aandacht van de financiële wereld gebracht. De Sijthof-prijs die de onderneming onlangs ontving voor het beste jaarverslag, is daarvan het bewijs.

Voorts dient te worden vermeld dat de heer Janssen op de bres is gesprongen voor small cap ondernemingen, die in de consolidatie van Europese beurzen dreigden onder te sneeuwen. De aanpassing van de grenzen voor veilinghandel dient mede aan zijn optreden te worden toegeschreven.

Naast het grote aantal positieve punten is er op twee plaatsen reden voor nuance. Ten eerste betreft dat de bouwfraude-enquête (die ook afstraalt op Heijmans) en ten tweede is dat de certificering van aandelen die de rechten van aandeelhouders beperkt.

In zijn persoonlijke optreden is de heer Janssen outspoken en direct, hetgeen in schril contrast staat met de veelal behoedzame communicatie van andere CEOs. Mede dankzij die directe communicatie wordt de heer Janssen door aandeelhouders én werknemers op handen gedragen. Het VEB bestuur is daarom zeer verheugd dat het Blauwe Bord op donderdag 24 oktober a.s. zal worden uitgereikt aan Joop Janssen. De uitreiking, die zal plaatsvinden om 15:30 uur, zal geschieden door Peter Zwart, voorzitter van de VEB.

Vereniging van Effectenbezitters