College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Nr. 2002.215
Utrecht, 22 oktober 2002

Zorgproces en kwaliteit uitgangspunt bij nieuwe bouwmaatstaven ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen in de nieuwe bouwmaatstaven meer ruimte om een eigen invulling aan nieuwbouwplannen te geven. Alleen voor de essentiële, meest kwaliteitsbepalende functies van een ziekenhuis zoals verpleging, onderzoek en behandeling en medisch ondersteunde voorzieningen (laboratoria, apotheek etc.) zullen nadere randvoorwaarden, in de vorm van basiskwaliteitseisen, blijven gelden. De bouwmaatstaven zijn flexibel opgezet zodat, gegeven de basiskwaliteitseisen en het investeringskostenkader voor de nieuwbouw van een ziekenhuis, diverse mogelijkheden openblijven.

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) heeft de Bouwmaatstaven ten behoeve van nieuwbouwplannen voor een algemeen ziekenhuis onlangs ter goedkeuring aangeboden aan de minister van VWS. Het gaat om een zogeheten paraplumaatstaf, waarin de samenhang tussen de maatstaven voor de verschillende ziekenhuisfuncties is aangegeven.

In deze paraplumaatstaf zijn de basiskwaliteitseisen beschreven op het niveau van het ziekenhuis als geheel. Deze basiskwaliteitseisen hebben betrekking op algemene aspecten, zoals bereikbaarheid, toegankelijkheid, flexibiliteit van gebouwen, waaraan ziekenhuisdirecties bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen expliciet aandacht dienen te schenken.

Als ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen zijn in de maatstaf verschillende zorgconcepten en bouwkundige uitwerkingen van de zorginfrastructuur beschreven, zoals deze thans uit de adviespraktijk van het Bouwcollege afgeleid kunnen worden. Hiermee wordt niet beoogd dat een nieuw te ontwikkelen ziekenhuis volgens één van deze uitwerkingen opgezet moet worden. Wel laten de voorbeelden zien hoe themas als flexibiliteit, functionele relaties en vormgeving in de betreffende periode werden of worden vertaald in de gebouwenstructuur van het ziekenhuis.

Contactpersonen
E.L. Vrijland, arts M. Verweij, arts hoofd planontwikkeling plv. algemeen secretaris
---

A.P. van de Kreeke mr. T. Vroon hoofd sectie verzorgingshuizen algemeen secretaris E.L. Vrijland, arts M. Verweij, arts hoofd planontwikkeling plv. algemeen secretaris