Ingezonden persbericht


Utrecht, 22 oktober 2002

Uitbreiding EU is goed voor milieu en
natuur in Europa

Stichting Natuur en Milieu roept de Tweede Kamer in te stemmen met de uitbreiding van de Europese Unie. Hoe sneller de nieuwe lidstaten toetreden, hoe sneller het in de regel veel strengere milieubeleid van de EU gaat gelden in die landen, zo stelt de milieuorganisatie.

De Kamer bespreekt de kwestie van uitbreiding van de Unie aanstaande woensdag. Natuur en Milieu is positief over de toetredingsonderhandelingen over milieubeleid. De afgesproken overgangstermijnen zijn beperkt. Toetreding betekent dus absoluut een stimulans voor een schoner Europa. Bovendien versterkt toetreding tot de Unie de democratisering in de nieuwe lidstaten. En dat is niet alleen goed en aangenaam voor de burgers in die landen maar ook voor degelijk milieubeleid.

Volgens Natuur en Milieu is het onhaalbaar om te eisen dat de Europese besluitvorming over de uitbreiding wordt gekoppeld aan de eerste herziening van het landbouwbeleid (gepland voor 2003/2004). Wél is het volgens Natuur en Milieu mogelijk om bij de Top van Kopenhagen een politieke verklaring te eisen waarin een aantal zaken worden vastgelegd voor de volgende herziening van de EU-landbouwpolitiek (voorzien voor 2006/2007). Wij dringen in elk geval op de volgende voorwaarden aan: minimaal stabilisering (geen reductie) van de uitgaven voor landbouw, verdere verschuiving van
inkomenssteun naar plattelandsbeleid en sterkere koppeling van subsidies aan prestaties op gebied van milieu, dierenwelzijn, natuur, landschap en kwaliteit.

Natuur en Milieu roept de Kamer op om in de discussie over uitbreiding niet alléén te kijken naar de kosten van de uitbreiding. Kijk ook naar wat EU-uitbreiding oplevert: stabiliteit, politieke geloofwaardigheid, economische groei (zoals ook recent aangegeven door het CPB) en winst voor het milieu.

Nadere inlichtingen:

Gijs Kuneman, tel. 030-2331328

Michel Jehae, tel. 030-2331328