Gemeente Hilversum

Nieuwsbrief Stedelijke Vernieuwing

Nieuwsbrief nr. 6, oktober 2002

In het kader van stedelijke vernieuwing (ISV) werken gemeente, woningcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen samen aan de verbetering van de kwaliteit van de woon- en werkomgeving met thema´s als wonen, werken, zorg, voorzieningen en leefomgeving.

Provinciale steun voor ISV
Gedeputeerde Staten hebben onlangs voorgesteld om een bedrag van ¤ 6,3 miljoen als extra steun voor ISV in Hilversum vrij te maken uit de UNA-gelden, afkomstig van de verkoop van het provinciale energiebedrijf. Het geld wordt gegeven voor het REGEV-terrein (¤ 5 miljoen) en voor de wonen&zorgprojecten, zoals Lieven de Key en voor de herstructurering van Liebergen. In december nemen Provinciale Staten het definitieve besluit over de extra impuls voor de Stedelijke Vernieuwing in Hilversum.

Extra subsidie voor Lieven de Key
Het project Lieven de Key heeft ook van het ministerie van VROM een extra bijdrage gekregen van ¤ 180.000. Het is een zogenaamde IPSV-bijdrage die aan het project is toegekend vanwege het innovatieve karakter. Het geld wordt gebruikt voor de uitwerking van alle innovatieve elementen die uit de ideeën en plannen naar voren komen.

ISV organisatie
Begin 2002 is de Stuurgroep ISV in de oude vorm opgeheven. Sindsdien vindt het overkoepelend overleg tussen de ISV-partijen in Hilversum plaats in het Bestuurdersoverleg ISV/Liebergen. Hierin zijn alle organisaties vertegenwoordigd op het niveau van (plaatvervangend) directeur c.q. bestuurder. Het betreft Atrium, Dudok, St.Joseph/Het Gooi en omstreken, Patio, HilverZorg, VERSA en de gemeente Hilversum. Voor afzonderlijke projecten, zoals Lieven de Key, bestaan afzonderlijke bestuurdersoverleggen met een aangepaste samenstelling, bestaande uit de partijen die daadwerkelijk aan dat project deelnemen.

Besluitvorming Liebergen
In de Bestuurdersoverleggen van 25 juni en 1 oktober hebben de bestuurders van de ISV-partijen (gemeente, corporaties en zorg&welzijnsinstellingen) in grote mate overeenstemming bereikt over de beleidsmatige uitgangspunten voor de herstructurering van het pilotgebied Liebergen. De definitieve tekst van het Plan Liebergen wordt eind november ter vaststelling aangeboden aan de besturen, tezamen met het Stedenbouwkundig Masterplan, de ISV subsidieverordening en het verdeelbesluit. De bespreking in de raadscommissie Stad is op 10 december (onder voorbehoud). Op 13 november organiseert de gemeente in samenwerking met de andere ISV-partijen een informatieavond over het totaal van de planvorming in Liebergen. Alle bewoners krijgen hiervoor een uitnodiging via de 3de Nieuwsbrief Liebergen.

Verhuisregeling en sociale paragraaf
Om de ISV herstructurering soepel te laten verlopen moet een aantal basiszaken geregeld zijn voor de huurders die hun woning moeten verlaten. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de verhuisregeling (gemeente) en de sociale paragraaf (corporaties). Beide zaken zijn in één document vastgelegd. Dit document is door de corporaties besproken met hun afzonderlijke huurderskoepels. In september hebben de gemeente en de corporaties de verhuisregeling ISV vastgesteld. Alle partijen hanteren dezelfde basis-regeling. Hoofdpunten van de regeling zijn:

* Voorrang in Hilversum bij de woonruimteverdeling (verhuisurgentie);

* Recht op terugkeer naar nieuwbouw;

* Tegemoetkoming voor verhuis- en herinrichtingskosten van Î 3.860;
* Vergoeding van door de huurder zelf aangebrachte voorzieningen;
* Huurbevriezing.

De regeling wordt in brochurevorm uitgegeven en op ruime schaal verspreid onder de belanghebbenden.

Woon en Zorg Centrum St. Joseph
Het Marimbacomplex heeft een nieuwe naam: Woon en Zorg Centrum St. Joseph. Vriendelijk verzoek van de Stichting Woningcorporaties ´t Gooi en Omstreken om hier voortaan rekening mee te houden.

Interne contactpersonen
De contactpersonen voor ISV zijn: Ellie van Schaik (Gooi e.o.), Arjan Primus (Dudok), Peter van Dulst (Patio), Ben de Veth (Atrium), Alfons Simon (gemeente). Peter Verdonk van de gemeente Hilversum is contactpersoon voor het zorg- en welzijnsterrein, telefoonnummer 035-6292409.

Datum bericht: 22 oktober 2002