Gemeente Den Haag

2002-10-22: Haags college wil nieuwe aanpak toewijzing aanleunwoningen


---

Vandaag heeft het college van B&W besloten om de knelpunten aan te pakken die zich voordoen bij de toewijzing van aanleunwoningen aan ouderen. Hiervoor zal de gemeente alle betrokken partijen uitnodigen voor overleg. Bij de nieuwe aanpak staat het niet meer laten verlopen van de huur via het aanbodmodel en samenwerking van de betrokken partijen rond de opzet van één loket centraal.

De nieuwe aanpak komt voort uit de eindrapportage die de Projectgroep Aanleunwoningen namens de gemeente, corporaties en instellingen voor verzorging en verpleging heeft opgesteld op basis van aanbevelingen uit eerder onderzoek.
Centrale conclusie is dat er een collectief van aanleunwoningen moet komen die verantwoordelijk wordt voor de eenduidige toewijzing van aanleunwoningen. Dit betekent dat er geen aanleunwoningen via de woonkrant meer worden aangeboden maar dat iedereen zich kan melden bij het centrale loket. Volgens wethouder Hilhorst (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) sluit deze opzet ook aan op een meer vraaggestuurde zorg waarbij wensen van ouderen richtinggevend zijn.

Meerjarige overeenkomst
Er wordt een overleg gehouden tussen het collectief van verhuurders van aanleunwoningen en de gemeente. Dan worden afspraken vastgelegd in een meerjarige overeenkomst. Waarna een stuurgroep wordt ingesteld waarin alle partijen (en gemeentelijke diensten) deelnemen om de nieuwe aanpak verder uit te werken.
Voorts worden via aanpasbaar bouwen woningen die geschikt zijn voor ouderen toegevoegd aan de voorraad.

Te lange wachttijden
Aanleiding voor de nieuwe aanpak is een onderzoek dat de gemeente Den Haag en de Haagse woningcorporaties hebben laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat een gefragmenteerde verdeling van aanleunwoningen, onjuiste beeldvorming, te veel urgentiegradaties en het ontbreken van samenhang tussen voorzieningen mede hebben geleid tot veel te lange wachttijden voor het verkrijgen van een aanleunwoning. De voorraad aanleunwoningen bedraagt op dit moment ongeveer 2000.

last update: 22-10-2002 14:34:22 ;pag.: 16331; auteur: 616;cat.: