User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2106
Date: Wed, 23 Oct 2002 10:26:37 +0200

Subject: Een blik op de ontwikkelingen bij Xerox: MOEMS zorgen voor
nauwkeuriger afdrukken tegen een lagere prijs
From: Herman Verkroost <hav@verkroostpr.nl>
To: <persbericht@nieuwsbank.nl>

Message-ID: <B9DC29DD.3CFE%hav@verkroostpr.nl>
Mime-version: 1.0

Content-type: multipart/alternative;

boundary="MS_Mac_OE_3118213600_269200_MIME_Part"

Geachte redactie,

Hierbij nogmaals het gisteren aan u toegezonden onderstaande persbericht. Door het gebruik van bepaalde tekens zijn sommige woorden niet correct in uw weergave overgekomen. Wilt u de vorige versie vervangen door deze? Hartelijk dank.
Herman Verkroost




Persbericht


Een blik op de ontwikkelingen bij Xerox

MOEMS zorgen voor nauwkeuriger afdrukken tegen een lagere prijs

Amstelveen, 22 oktober 2002 -- Stel dat je vier zoutkorrels precies op elkaar moet plaatsen op afrollend keukenpapier. Dat is zo'n beetje de uitdaging waar Xerox Corporation (NYSE: XRX) voor staat bij de overdracht van gele, cyaan, magenta en zwarte beelden voor een kleurenprint of kopie. Het is zelfs nog moeilijker, want de marge waarmee de afbeeldingen op elkaar moeten passen - registreren - bedraagt maar een-twaalfde deel van de dikte van een menselijke haar, terwijl de photoreceptor belt (silicium beeldoverdrager) met een snelheid van 25 meter per minuut langs schiet. Een dergelijke nauwkeurige beeldvorming verkrijgt Xerox op dit moment dan ook slechts door middel van heel dure en uiterst precieze productietechnieken voor haar hoogvolume printers en copiers.



MOEMS


Maar onderzoekers van Xerox zijn bezig met de ontwikkeling van minuscule elektromechanische onderdeeltjes, die veel goedkoper een nog nauwkeuriger beeldregistratie kunnen realiseren. Die technologie kan vervolgens wellicht ook zijn toepassing vinden in optische schakelingen voor telecommunicatie en industriële automatisering. Die onderdeeltjes zijn ongelofelijk klein en uitermate betrouwbaar. Ze worden MOEMS genoemd: micro-opto-electro-mechanical systems. Ze combineren optische, elektrische en mechanische elementen in een pakketje ter grootte van een microchip. Ze bevatten de intelligentie om optisch waar te nemen wat er om hen heen gebeurt en daarop te reageren door licht te produceren, te moduleren, te geleiden, te schakelen en te detecteren.

Een photoreceptor belt (silicium beeldoverdrager) kan vibreren als een rubberen band. In plaats van te proberen de belt stabiel te houden terwijl de vier kleuren achter elkaar het beeld vormen, onderzoekt Xerox het gebruik van MOEMS om de exacte positie van de belt op te sporen en dan de bewegingen daarvan op te vangen door de laserstralen in die richting bij te sturen. De toepassing van MOEMS vervangt uiterst nauwkeurige en peperdure fabricagetechnieken door een gesloten systeem dat tijdens het afdrukken 'kijkt' en terugkoppelt. Dit zal leiden tot een veel nauwkeuriger registratie, en dus een betere afdrukkwaliteit, tegen lagere kosten.

Het gebruik van MOEMS om beelden exact te laten registreren is slechts één van de vele onderzoeksprojecten naar MOEMS- en MEMS (micro-electro-mechanical systems)-toepassingen die gaande zijn in het Wilson Centre en in het Palo Alto Research Centre (PARC), een dochteronderneming van Xerox Corporation. De onderzoeken van Xerox hebben geleid tot de productie van MOEMS met minimale onderlinge verbindingen. Dat verhoogt de betrouwbaarheid en verlaagt de productiekosten - allebei belangrijke factoren voor acceptatie van MOEMS in de biomedische, telecommunicatie-, auto- en luchtvaartindustrieën.

Xerox is ook medeoprichter van het kortgeleden aangekondigde Centre for Excellence in Microsystems and Photonics in de staat New York, een zeer geavanceerd onderzoeks- en productiecentrum dat onderzoeksresultaten snel in producten kan omzetten. Verder is Xerox de grootste partner van het MOEMS Manufacturing Consortium, een vooruitstrevend technologieprogramma dat met 14 miljoen euro wordt gesteund door het National Institute of Standards and Technology (NIST), dat een breed toepasbaar productieproces voor MOEMS moet ontwikkelen.

Xerox Corporation, een van de grootste ontwikkelaars van toptechnologie in de wereld, besteedt jaarlijks zo'n miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Xerox heeft zes onderzoekscentra in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Die werken aan kleurentechnologie, computerkennis, digitale beeldvorming, werkomstandigheden, elektromechanische systemen, nieuwe materialen en andere disciplines die samenhangen met de ervaring van Xerox met printen en document management. Xerox maakt haar innovaties doelgericht te gelde door ze in Xerox-producten en oplossingen in te bouwen, ze als basis van nieuwe spin-offs te gebruiken, of via licensering of verkoop aan anderen ter beschikking te stellen.

---